STA, 4. 10. 2022

Festival Mesto žensk v 28. izdaji o kolonizaciji jugovzhodne Evrope

Mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk bo v 28. izdaji potekal med 6. in 15. oktobrom na več lokacijah po Ljubljani. Letošnja osrednja nit je kolonizacija jugovzhodne Evrope, kar bo tematizirala tudi tridelna otvoritvena razstava Jug v nas, ki bo na ogled v galeriji Alkatraz, Mali galeriji in galeriji Škuc.
:
:

Grafična podoba: Vesna Bukovec

Tridelna skupinska razstava in drugi festivalski dogodki bodo z vidika sodobne umetnosti skušali pogledati na vpetost Slovenije in sosednjih držav v globalno zgodovino, v kateri so bile dežele jugovzhodne Evrope in njihovo prebivalstvo obravnavani kot "drugi" Evrope.

V ospredju sta ideja rasizma in ekonomskega izkoriščanja drugih, predstavljena dela pa so umetniška raziskovanja in še sama po sebi odpirajo nekatera vprašanja, je na novinarski konferenci povedala programska vodja festivala Iva Kovač.

Svoja dela bodo med drugim razstavile umetnice Jasmina Cibic, Tanja Lažetić, Daniela Ortiz, Ana Hoffner, Selma Selan, Lina Akif in Nika Autor. Med njimi je tudi vizualna umetnica iz Helsinkov Minna Henriksson, ki se je v Ljubljani že predstavila leta 2008 in 2011, tokrat pa prihaja z delom Od elitnih okultistov do protirevolucionarjev in nacistične stranke. Kot je pojasnila, skuša na svoji risbi slediti koreninam nacistične ideologije in pokazati, da se je ta začela veliko pred vzponom Hitlerja.

Na tematiko festivala se bo navezoval tudi program predavanj v Škucu, na katerem bodo sodelovale antropologinja Andreja Mesarič, ki raziskuje slovenska srečevanja z Afriko in Afričani v 19. stoletju, britanska zgodovinarka Catherine Baker, ki bo predstavila tezo, da je tudi jugoslovanski prostor globoko ukoreninjen v svetovno zgodovino kolonialnosti, ter umetnostna zgodovinarka Jasmina Tumbas, ki se posveča raziskovanju feministične performativne politike med in po jugoslovanskem socializmu.

V celoti bo festival obsegal 30 dogodkov. V uprizoritvenem delu bosta med drugim na ogled plesna predstava Christiana Guerematchija Gibanje neuvrščenih, za katero ga je navdihnilo istoimensko gibanje iz 60. let prejšnjega stoletja, ter sodobna interpretacija grškega mita o Medeji v gledališki predstavi Medejine hčere, ki jo je režirala Corinne Eckenstein.

V filmski program so med drugim uvrstili dokumentarni film Budleja: Brez okovov o pesnici, performerki in zagovornici življenja po prestani zaporni kazni Brendi Birungi, znani tudi pod imenom Lady Unchained. V sodelovanju s Slovensko kinoteko pa bodo predvajali slovenske kratke filme, kot so večkrat nagrajeni Steakhouse Špele Čadež, Sestre Katarine Rešek - Kukle in Babičino seksualno življenje Urške Djukić.

V glasbenem delu bodo nastopile Sara Renar, Kiki, romska ženska glasbena skupina iz Srbije Pretty Loud ter raperki Masayah in Fraw Blanka.

Mesto žensk