CD, 26. 11. 2012

FAR - predstava slovitega britanskega koreografa Wayna McGregorja prihaja v Cankarjev dom

Od premiere leta 2010 delo FAR (akronim naslova Flesh in the Age of Reason), ki je nastalo kot plod McGregorjevega poglobljenega umetniškega videnja, v zasedbi desetih plesalcev skupine Wayne McGregor | Random Dance gostuje po svetu in žanje nagrade.
:
:
foto Ravi Deepres
foto Ravi Deepres
foto Ravi Deepres

Glasbo za delo je napisal Ben Frost, sodelavec Briana Ena, osupljiva scenografija pa vključuje računalniško vodeno ploščo s 3200 led lučmi. McGregor se na podlagi temeljite raziskave kognitivnih procesov poda na omamno kreativno popotovanje. Koreografija, ki se navdihuje pri kontroverzni dobi razsvetljenstva in prvem nizu enciklopedij francoskega filozofa iz 18. stoletja Denisa Diderota, je obenem neposredno telesna in intuitivna ter izrazito razumska.

Wayne McGregor, rezidenčni koreograf Kraljevega baleta iz Londona, se je podpisal pod predstave za plesne ansamble milanske Scale, Baleta Pariške opere, Nizozemskega plesnega teatra in Newyorški balet. Kot koreograf je sodeloval pri filmih (Harry Potter in ognjeni kelih) in videospotih (Lotus Flower skupine Radiohead). Med njegovimi nedavnimi projekti je treba omeniti velikopotezno javno plesno delo Big Dance Trafalgar Square, v počastitev letošnjih olimpijskih iger v Londonu.

McGregor je ansambel Wayne McGregor | Random Dance ustanovil leta 1992 kot sredstvo za razvijanje in udejanjanje lastne vizije izrazito hitrega in dognano izoblikovanega koreografskega sloga. Skupina je zaslovela po temeljiti obravnavi nove tehnologije ter vključevanju animacije, digitalnega filma, trirazsežne arhitekture, elektronskih zvokov in virtualnih plesalcev v živo koreografijo. FAR (2010) spaja najsodobnejšo scenografijo s koreografijo, oblikovano na podlagi temeljite raziskave kognitivnih procesov.

CD

Povezani dogodki

CD, SEM, Kinodvor in Pripovedovalski variete, 17. 3. 2010
Pravljice danes: 17.3.2010
Teater CD, 2. 9. 2010
Skozi oči dotika