STA, 22. 4. 2020

Evropski poslanci za posebni sklad za podporo medijem in kreativni dejavnosti

Evropski poslanci so se zavzeli za ustanovitev posebnega sklada za podporo medijem v luči pandemije novega koronavirusa. Ustanovitev sklada so zahtevali člani odbora za kulturo in izobraževanje Evropskega parlamenta v pismu, ki so ga naslovili komisarjema za notranji trgi ter inovacije in mlade, Thierryju Bretonu in Mariji Gabriel.

Foto: Pixabay

V pismu evropski poslanci opozarjajo, da so potrebni dodatni ukrepi EU, s katerimi bi zagotovili, da bo evropska pomoč prišla do medijev in kulturnih panog.

Člani odbora ob tem prelagajo, da bi denar za sklad namenili iz sredstev drugih programov, ki jih ne bo mogoče porabiti zaradi pandemije novega koronavirusa. Ta je občutno prizadela kulturo, medije in kreativno dejavnost v Evropski uniji, so v ponedeljkovem pismu še opozorili evropski poslanci.

"Mediji imajo nepogrešljivo vlogo pri zagotavljanju natančnih informacijah in temeljitem poročanju. So odločilni v boju proti lažnim novicam in dezinformacijam," še piše v pismu. Ob tem so člani odbora opozorili, da so medijska podjetja v nekaterih državah EU zaradi pandemije utrpela tudi do 80-odstotni upad oglaševanja, "negotovost pa je postala edina gotovost za njihovo prihodnost".

Člani odbora so še opozorili, da so v kulturi in kreativni dejavnosti zaposleni številni posamezniki kot tudi majhna in srednjevelika podjetja ter dobrodelne organizacije, prav zaradi njihovega statusa pa težje izpolnjujejo pogoje za pridobitev sredstev z naslova državnih ali EU programov pomoči.

Na Evropsko komisijo tako člani odbora naslavljajo zahtevo, naj razmisli o povečanju jamstvenega okvira za kulturni in ustvarjalni sektor (program Ustvarjalna Evropa) in sicer bodisi tako, da doda proračunska sredstva za leto 2021 ali uporabi sredstva iz Evropskega sklada za strateške naložbe.

Predlagajo tudi ustanovitev ad hoc finančnega instrumenta v okviru Evropskega investicijskega sklada, prek katerega bi medijem in kulturnih ustvarjalcem ter kreativcem namenili ustrezna sredstva.

"Spremembe pravil glede strukturnih skladov, o čemer se je v petek dogovoril Evropski parlament, lahko pripomorejo k sprostitvi dodatnega financiranja. Projekti, ki se ukvarjajo z vplivom pandemije covida-19, sedaj izpolnjujejo pogoje za 100-odstotno financiranje, ustrezna pravila koncentracije pa so sedaj zrahljana, zato je sedaj možno sredstva lažje nameniti tja, kjer jih najbolj potrebujemo," je ob tem dejala predsednica odbora za kulturo Evropskega parlamenta, Nemka Sabine Verheyen (EPP/CDU). Dodala je, da mora ta denar hitro doseči kulturni, ustvarjalni in medijski sektor.

"Komisijo in države članice pozivamo, naj zagotovijo, da pomoč doseže vse, ki jo potrebujejo. Na ravni EU moramo narediti več, da zagotovimo prilagojeno podporo dejavnostim, pa tudi, da zagotovimo kredite in dostop do financiranja kulturne in ustvarjalne dejavnosti," je še menila predsednica odbora.

Pismo so člani odbora komisarjema poslali v ponedeljek, sporočilo o tem pa je bilo na spletnih straneh Evropskega parlamenta objavljeno v torek.

Koronavirus