STA, 29. 7. 2022

Društvo umetnikov na Dunaju predstavlja performans Mateje Bučar Duo/Yellow and Blue

Društvo umetnikov DUM v sodelovanju z umetniško iniciativo Im_flieger z Dunaja v avstrijski prestolnici te dni predstavlja performans Duo/Yellow and Blue (Duo/Rumena in modra). Koreografski projekt avtorice Mateje Bučar pred različnimi dunajskimi institucijami izvajata Katja Legin in Nataša Živković.
:
:

Mateja Bučar / Foto: Nada Žgank

Urbani koreografski projekt je postavljen med mimoidoče in pešce, naključne gledalce. S tem plesalki vdirata v rutino krajev in prostorov, ki so običajno poseljeni s prehodi in postajami vsakdanjega ritma mesta.

"Ko se gledalci znajdejo v urbani estetizaciji mesta, se ozrejo naokoli in doživijo bežni občutek tesnobe, da so morda tudi vsi okoli njih udeleženci koreografije," so ob projektu zapisali v društvu.

"Že vrsto let se ukvarjamo z gibi urbanega in vsakdanjega življenja ter njegovo rutino; tokrat smo z Duo / Yellow and Blue mislili vsakdanje mimoidoče spomniti na to, kaj se dogaja v Ukrajini in posledično z njenimi prebivalci," so še dodali.

Plesalki bosta projekt s podnaslovom Plesalki brez odgovora med drugim izvedli okrog Burgteatra, Volksteatra in Muzejske četrti.

Plesalka in koregrafinja Mateja Bučar je bila po končani baletni šoli v Ljubljani ter študiju klasične in sodobne baletne tehnike v francoskem Cannesu 24 let članica baletnega ansambla v SNG Opera in balet v Ljubljani, kjer je nastopila v domala vseh baletnih predstavah.

Leta 1986 se je pridružila tudi Plesnemu teatru Ljubljana, ki ga je dve leti prej ustanovila Ksenija Hribar. Plesala je v večini njenih predstav in v vrsti predstav v produkciji PTL, sodelovala z Inštitutom Egon March kot koreografka in protagonistka v Sloveniji in mednarodno.

Društvo umetnikov (DUM) je ustanovila leta 1999, v njem pa umetniško sodeluje z Vadimom Fiškinom. Njena dela in predstave, ki nastajajo od 1992 leta dalje, so bile poleg Ljubljane in Slovenije predstavljene na Dunaju, v Salzburgu, Berlinu, Moskvi, Milanu, Firencah, Varšavi, Budimpešti, Zagrebu, na Reki, v Stockholmu, Rotterdamu in drugod. Predstave, ki jih ustvarja, so umeščene na odre, v galerije in tudi v zunanje urbane in mestne prostore.

Mateja Bučar, DUM, Avstrija