STA, 17. 3. 2010

Premiera: Žabe

V Mestnem gledališču Ptuj bo v nedeljo, 21. marca, ob 19.30 na sporedu peta premiera letošnje sezone.

foto Črtomir Goznik

Tokrat bodo uveljavljeni slovenski igralci Radko Polič - Rac, Igor Samobor in Pia Zemljič uprizorili kultni tekst Gregorja Strniše z naslovom Žabe, ki ga je na ptujske odrske deske tokrat postavil režiser Jernej Lorenci.

"Podnaslov Žab je moraliteta in vprašanje, kaj ta pojem v današnjem svetu, ki je do konca zbanaliziran in zbit v dve dimenziji, sploh še pomeni. Strniševa zgodba kljub temu skuša vrtati in iskati odgovore, ki bi pokazali, da vse skupaj vendarle ni samo to, kar vidimo," je že šesto uprizoritev Žab na slovenskih odrskih deskah skušal na novinarski konferenci pred premiero pojasniti Lorenci in dodal, da sam srčno upa, da moraliteta danes še lahko ima smisel.

Za dramaturgijo je poskrbel Krištof Dovjak, ki v predstavi vidi tudi sodobno analizo družbe in medsebojnih odnosov. "Strniša je skozi besedilo iskal možnost človeškega, možnost vere v ljudi in njihove odnose. Besedilo govori predvsem o duši in vsebinah duše, o vesti in ozaveščenosti ter ljubezni v nas, pa tudi o hudičevem, ki je v ljudeh. Strniša je pravzaprav želel, da se tega hudega zavemo in ga ne tlačimo v notranjost," je dejal Dovjak.

Da gre za intenzivno in posebno predstavo je potrdila tudi zvezdniška igralska zasedba. Legendarni Radko Polič Rac, za katerim bo kmalu pol stoletja ustvarjanja, je celo dejal, da mu bo predstava ostala v spominu kot ena najbolj posebnih, čeprav ima doslej kljub bogati karieri v takšnem spominu le še nekaj predstav. Tokrat se bo predstavil v vlogi Lazarja in Lazarusa, po njegovem pa so sedanje politične, moralne in etične razmere idealne za postavitev izjemno sporočilne predstave ravno v sedanjem trenutku.

Za Samoborja bo to že druga uprizoritev Žab in tudi prvič se je predstavil v vlogi Točaja, sicer pa se kot rojeni Ptujčan po dolgih letih z veseljem vrača domov. "Ukvarjali smo se s tekstom, ki lahko ima tisoč obrazov. Drugič igram Točaja in sem to vlogo spoznal skozi dva procesa, zato vem, da ukvarjanju s tem besedilom Strniše ne more biti konca," je povedal član ljubljanske Drame, ki pa se bo na Ptuju še letos prvič spopadel tudi z režijo.

V vlogi babice in Evice se bo ptujskemu občinstvu predstavila Pia Zemljič, ki je prav tako dejala, da je to zanjo doslej eden najbolj intenzivnih študijev predstave, hkrati pa je bilo fantastično opazovati pri delu dva velika mojstra igre.

Strniša
, slovenski pesnik, dramatik in pisec mladinske književnosti, spada v prvo povojno generacijo slovenskih književnikov. Žabe ali prilika o ubogem in bogatem Lazarju je ena njegovih najbolj znamenitih dram, ki poleg Samoroga in Ljudožercev predstavljajo kultna slovenska besedila. Gre za zgodbo o preobrazbi iz reveža v bogataša, v kateri avtor na svoj način spregovori tudi o filozofskih vprašanjih identitete, obstoju duše ter o večnem vprašanju kdo smo.
     

Povezave:

- Fotogalerija Žabe                                                                                              - Gregor Strniša na Geslu