PGK, 26. 3. 2014

Dramsko pisanje je veščina, ne le navdih

V Prešernovem gledališču Kranj se bo v četrtek, 27. marca ob 20. uri z otvoritveno predstavo Mrtvec pride po ljubico Svetlane Makarovič in v režiji Jerneja Lorencija, ki je nastala v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj začel 44. teden slovenske drame. Gledališki festival bo odprl minister za kulturo Uroš Grilc, v enajstih festivalskih dneh pa se bo zvrstilo še šestnajst predstav in več spremljajočih dogodkov.
:
:

Mrtvec pride po ljubico / Foto: Mare Mutić

»Vsak dan bodo dva, trije dogodki, za predstave, ki se bodo zvrstile na festivalu pa lahko rečem, da odražajo duh časa, v katerem živimo. Veliko je krstnih uprizoritev in avtorskih projektov. Vesela sem, da smo letos uspeli privabiti k sodelovanju Forum slovanskih kultur, ki bo financiral dogodek Dramatične vizije, predstavitev dram, nagrajenih na natečajih v tujini in Sloveniji,« je na včerajšnji tiskovni konferenci povedala Mirjam Drnovšček, direktorica Prešernovega gledališča Kranj, in dodala, da je festival tudi velik finančni zalogaj. Ministrstvo za kulturo je zanj prispevalo 53 tisoč, Mestna občina Kranj pa 57 tisoč evrov. »Razmere niso rožnate, sponzorjev skoraj ni več, tisti, ki še ostajajo, pa zmanjšujejo sredstva,« je pojasnila Drnovščkova.

Na Tednu slovenske drame bo osem predstav v tekmovalnem programu, med njimi tudi avtorski projekt Prešernovega gledališča Kranj 25.671 Oliverja Frljića, po štiri predstave pa se bodo zvrstile v spremljevalnem in mednarodnem programu, v katerem se bodo predstavile gledališke skupine iz Izraela, Slovaške, Srbije ter Bosne in Hercegovine. Letošnji festivalski prizorišči bosta Prešernovo gledališče in Stolp Škrlovec Kranj, predstavi Iztoka Kovača in Janeza Janše Sokol in Svatba Rudija Šelige pa bosta v Ljubljani. Delavnice dramskega pisanja, ki bodo potekale od 25. do 29. marca, bo letos vodil priznani dramatik in pedagod Goran Stefanovski, udeležilo pa se jih bo enajst študentov AGRFT in Filozofske fakultete Univerze Ljubljana. »Zelo smo počaščeni, da bo delavnice vodil tako izjemen dramatik, ki pravi, da dramsko pisanje ni le stvar navdiha, pač pa najprej predvsem veščina in znanje. V Prešernovem gledališču Kranj že deseto leto organiziramo omenjene delavnice, ki so brezplačne, z njimi pa želimo vzgojiti nov rod dramatikov v Sloveniji,« je dejala Marinka Poštrak, dramaturginja in vodja umetniškega oddelka v Prešernovem gledališču Kranj.

V petek, 28. marca bodo v Stolpu Škrlovec Kranj predstavili drame nagrajene na natečajih v Črni gori, na Hrvaškem, Slovaškem, v Sloveniji in Srbiji, v torek, 1. aprila pa bodo na Dnevu nominirancev, prav tako v Stolpu Škrlovec Kranj, predstavljena besedila, ki se potegujejo za Grumovo nagrado. Dogodek je namenjen predstavitvi nominirancev in je odprt za javnost. Med spremljajočimi dogodki 44. TSD bo tudi predstavitev knjige Nočni pogovori Alena Jelena, ki je izšla lani in je, kot je pojasnil Jelen, prepis radijskih nočnih pogovorov. Selektor letošnjega TSD Gregor Butala si je ogledal 45 predstav, ki po njegovih besedah ponujajo precej zanimivo in raznoliko sliko slovenskega gledališča. »Zanimivost lanske produkcije je, da je bilo veliko krstnih uprizoritev in avtorskih projektov, malo pa slovenske dramske klasike. V spremljevalni program pa sem uvrstil projekte, ki prvenstveno ne sledijo gledališkemu tekstu, pač pa so bolj kot gledališke, glasbene predstave,« je poudaril Butala.

Na odprtju Tedna slovenske drame bo Združenje dramskih umetnikov Slovenije ob svetovnem dnevu gledališča v Prešernovem gledališču Kranj podelili priznanja za umetniške dosežke v preteklem letu in priznanji za življenjsko delo – odličje Marija Vera in veliki bršljanov venec. Veliki bršljanov venec bo prejela Barbara Pavlin za dolgoletno ustvarjalno delo in dosežke na področju gledališke maske, bršljanov venec bo dobila Vasilija Fišer za oblikovanje scenografij in kostumografij v predstavah Granatno jabolko Tomaža Sveteta in Kraja Erica Chapella. Igralki Nina Ivanišin in Mateja Pucko bosta prejeli priznanje ZDUS za umetniške dosežke v letu 2013, odličje Marija Vera za življenjsko delo pa bo prejel dolgoletni igralec Evgen Car.           
 

TSD