PGK, 13. 6. 2013

Izbrisani pretresli Zagrebčane

Družbeno kritična predstava o izbrisanih 25.671 kranjskega Prešernovega gledališča je pretekli torek na 35. dnevih satire satiričnega gledališča Kerempuh v Zagrebu doživela izjemen odziv občinstva.
:
:

foto: Mare Mutić, Prešernovo gledališče Kranj

„S predstavo 25.671 smo nastopili v spremljevalnem programu in navdušili občinstvo, ki nam je čestitalo ne le za odlično predstavo, pač pa tudi za pogum, da smo se lotili boleče problematike izbrisanih. Deležni smo bili tudi zelo dobrega odziva, vodstvo gledališča Kerempuh pa nas je povabilo, da s to predstavo nastopimo tudi v njihovem rednem programu,“ je o uspešnem nastopu na dnevih satire v Zagrebu povedala Mirjam Drnovšček, direktorica Prešernovega gledališča (PG) Kranj. Občinstvo je predstavo sprejelo v celoti, saj so nekateri v znamenje sočustvovanja z izbrisanimi dali uničiti osebni dokument, po predstavi pa so igralci Prešernovega gledališča zbrali dobrih 200 evrov za odškodnine izbrisanim, denar so, tako kot po vsaki predstavi, poslali Vladi RS.

Nastop na hrvaških dnevih satire, ki se bodo s podelitvijo nagrade zlati smeh zaključili 19. junija, je pomemben tudi zato, ker vzpostavlja most med Prešernovim gledališčem in Zagrebom, saj gre za njegov prvi nastop v satiričnem gledališču Kerempuh. Na festivalu, ki slovi po širokem naboru različnih predstav smo se predstavili z radikalno družbeno kritično predstavo ter navdušili občinstvo in vodstvo gledališča. Naši stiki se bodo nadaljevali tudi v prihodnje, pretok gledaliških predstav s Hrvaške pa bo koristen tudi za naše gledališče in občinstvo. Veseli smo, da je predstava 25.671 dosegla svoj namen in da problematiko izbrisanih kot kršenje človekovih pravic razumejo tako na Hrvaškem kot tudi v Bosni, kar sta pokazali naši nedavni gostovanji,“ je poudarila Marinka Poštrak, vodja umetniškega oddelka in dramaturginja v PG Kranj.

Predstava o izbrisanih 25.671 režiserja Oliverja Frljića je uvrščena tudi v tekmovalni program in show case letošnjega Borštnikovega srečanja, kar je velik uspeh za PG Kranj. „Čeprav na leto pripravimo le štiri do pet novih predstav, smo vsako leto v konkurenci, kar dokazuje našo kakovost,“ je dejala Drnovščkova, Poštrakova pa je ob tem dodala, da je sodelovanje na omenjenem srečanju izjemna priložnost za gledališče, saj si bo predstavo ogledalo tudi veliko tujih selektorjev in kritikov, poleg tega pa je potrditev, da v PG Kranj delajo vrhunske predstave, ki so kot take tudi prepoznane.

Za Prešernovo gledališče Kranj s tem gostovanj še ni konec, saj bo že v ponedeljek gostovalo na 14. mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev v Umagu. V tekmovalnem delu bodo nastopili s komorno predstavo o burnem življenju glamurozne Marlene Dietrich avtorja Nebojše Pop – Tasića, ki jo je režiral Primož Ekart, dramaturginja je bila Simona Hamer, igrajo pa Darja Reichman, Vesna Pernarčič in Miha Rodman. Kranjsko gledališče je zadnjih štirinajst let dokaj reden gost na tem festivalu, na katerem so do sedaj prejeli več nagrad za predstave in za odlične nastope igralcev. Nazadnje so leta 2006 za predstavo Drame princes, ki je nastala po besedilih Nobelove nagrajenke Elfride Jelinek in v režiji Ivice Buljana, prejeli nagrado za najboljšo predstavo v celoti. 

Povezave:

 

Zagreb, PGK, Hrvaška

Povezani dogodki

CAJNIK

!!!

14. 6. 2013

Gost

zelo predtava za u satiričko kazaliste... ludo. i nezaboravno.

14. 6. 2013