SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 19. 7. 2019

Dragana Alfirević in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je performerka in koreografinja Dragana Alfirević, ki je na festivalu Gibanica prejela nagrado Ksenije Hribar za producentsko delo. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o Dragani Alfirević.
:
:

Dragana Alfirević / Foto: Verter Turroni, ahriv Kriterij

Dragana Alfirević se ukvarja tudi z gledališko produkcijo in izobraževanjem, dela pa tudi s posebnimi in marginaliziranimi skupinami. Je soustanoviteljica mednarodne platforme za sodobni ples Nomad Dance Academy (NDA). Rodila se je v Beogradu, od leta 2007 pa živi in dela v Ljubljani. Kot igralka, dramaturginja in koreografinja je štirikrat sodelovala s Slovenskim mladinskim gledališčem, in sicer v predstavah Communitas na izpitu (2015), Zraka (2015), Drame princes (2015) in Idioti (2017). V preteklosti je sodelovala tudi v produkcijah Plesnega teatra Ljubljana in Šentjakobskega gledališča.

Imela sem mogoče kaj, česar drugi tukaj nimajo, in sicer neko vrsto poguma ter neko vrsto prepričanja, da meni enostavno nekaj pripada, da sem jaz tukaj, da imam za seboj nekaj izkušenj, da imam neko znanje in neko motivacijo, ki pride od znotraj, in da potem nekatere stvari pripadajo meni, da si jih zaslužim, ter sem jih enostavno zahtevala in dobivala. (Dragana Alfirević, RTVSLO, 2017)

Še več o Dragani Alfirević pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.

Dragana Alfirević

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 20. 12. 2020
Gledališki festivali v letu 2020
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 10. 7. 2021
"Šumi je epicenter tega sveta, Reuters in RAI nista nič proti Šumiju"
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 9. 8. 2021
Dramski teksti na portalu SiGledal