STA, 10. 10. 2012

Dokumentarna predstava o Duši Počkaj kot priložnost za spominjanje

Ob 30-letnici smrti igralke Duše Počkaj bo danes v dvorani, ki nosi njeno ime, v Cankarjevem domu ob 20. uri premiera dokumentarne predstave z naslovom Draga Duša. O lastnem doživljanju poklica s prepletom spominov na Počkajevo bosta spregovorili njeni kolegici Štefka Drolc in Iva Zupančič.
:
:

foto Barbara Kapelj Osredkar

V predstavi, ki jo je zasnovala Barbara Kapelj Osredkar, se Drolčeva in Zupančičeva med drugim spominjata otroštva in mladosti kot izvorov ustvarjanja. Ob tem se sprašujeta o smiselnosti igralskega poklica ter ga vzporejata tudi z drugimi življenjskimi vlogami.

Predstava Draga Duša je hkrati medgeneracijski spopad, premlevanje o večnosti in minevanju, staranju in spominjanju, ki se sproži v gledališču kot celici spomina, so zapisali ustvarjalci predstave, ki jo spremlja tudi video Luke Umeka.

Duša Počkaj (1924-1982) je kot ena vodilnih slovenskih gledaliških igralk izoblikovala veliko karakternih vlog, pogosto je upodabljala zapletene moderne ženske. Mnogim je najbolj ostala v spominu v predstavi Kdo se boji Virginije Woolf? Zaznamovala je tudi slovenski film, gledalci se je spominjajo iz Tistega lepega dne, Cvetja v jeseni, iz filma Ubij me nežno in predvsem iz Plesa v dežju. Počkajeva je bila tudi uveljavljena šansonjerka.

Povezani dogodki