SNG Maribor, 9. 10. 2019

Devetdeseti rojstni dan igralca Janeza Klasinca

Predstavniki Slovenskega narodnega gledališča Maribor so v sredo, 9. oktobra 2019, ob 9. uri v Domu Danice Vogrinec na Pobrežju čestitali igralcu Janezu Klasincu za visok življenjski jubilej – devetdeseti rojstni dan.

Foto: Pixabay

Igralec Janez Klasinc se je rodil 9. oktobra 1929 v Ljubljani. Po končani srednji šoli je študiral na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani. Leta 1953, po tretjem letniku študija, je sprejel angažma v Gledališču slovenskega Primorja v Kopru, kjer je bil istočasno igralec, režiser, scenograf in urednik gledališkega lista. Po ukinitvi koprskega gledališča je delal v Okrajnem gledališču na Ptuju (od novembra 1956 do februarja 1957). Nato je postal stalni član Drame SNG Maribor, ki ji je ostal zvest do upokojitve leta 1989. V tridesetih letih umetniškega ustvarjanja v mariborski Drami je ustvaril okoli 130 vlog, nastopal pa je tudi devetih opernih uprizoritvah.

Razpoznaven je bil po svoji humorni noti, ki jo je znal dodati mnogim vlogam; bil je tudi priljubljen filmski igralec (Jara gospoda, Vdovstvo Karoline Žašler, Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica, Veselo gostüvanje, Naš človek, Eine zerbrochene Zeit F. L. Schmelzerja).

Leta 1974 je prejel Borštnikovo nagrado za igro za vlogo Kadivca v Partljičevi komediji Ščuke pa ni.

Janez Klasinc