PTL, 16. 6. 2011

Danes premiera Kozmogonija

V produkciji Plesnega teatra Ljubljana danes ob 21. uri ne zamudite premiere z naslovom Kozmogonija. Avtor, režiser in koreograf predstave je Jaka Andrej Vojevec. Ponovitve sledijo 21., 22. in 24. junija 2011 ob 21. uri.

foto Nada Mihajlović
O PREDSTAVI
Kozmogonija pomeni rojstvo sveta. Že odkar obstaja, si človeštvo poskuša odgovoriti na nekatera temeljna vprašanja: Kdo smo? Odkod izviramo? Zakaj je svet takšen kot je? Kakšno je naše mesto v svetu in kaj je naša usoda? In vsaka skupnost, vsaka kultura ponuja svoj odgovor na ta vprašanja. Tako je Kozmogonija mit o rojstvu kozmosa iz kaosa, forme iz nediferenciranosti, artikulacije iz vseenosti. Je tudi mit o vsakem izmed nas, kako se iščemo in izumljamo in poskušamo najti svoj pravi jaz, svoj lastni izraz. In nenazadnje je mit o tem, kako se iz osnovnih elementov giba, glasu, ritma, harmonije rodi gledališče.

O AVTORJU
Jaka Andrej Vojevec je diplomiral leta 2009 iz gledališke in radijske režije na AGRFT Univerze v Ljubljani. Je tudi univ. dipl. anglist in komparativist. Režije (med drugimi): Nežka se moži Vinka Möderndorferja, SNG Drama Ljubljana; Sobica na vrhu stopnišča Carole Frechette, SNG Nova gorica; Antigona Dominika Smoleta, SNG Drama Maribor; avtorski projekt V.E.M., gledališče Glej; Skok iz kože Petra Rezmana v koprodukciji MGL in gledališča Glej; sorežija Čas razcveta avtorja Mihe Mareka, gledališče Glej; Punce in pol avtorice Caryl Churchil, MGL; Življenje podeželskih plejbojev po drugi svetovni vojni ali tuje hočemo - svojega ne damo Dušana Jovanovića, SNG Drama Ljubljana. Predstava je na celjskih dnevih komedije 2008 prejela nagrado žirije za žlahtno komedijo. Asistent režije pri uprizoritvi besedila Katica iz Heilbrona Heinricha von Kleista v režiji francoskega režiserja Françoisa-Michela Pesentija, SNG Drama Ljubljana. Predstava je prejela več nagrad na Borštnikovem srečanju 2008. Pri uprizoritvi besedila Woyzeck Georga Buchnerja v režiji avstrijskega režiserja Martina Kušeja, Residenztheater Muenchen; Šparovček avtorja Eugena Labicha v režiji avstrijskega režiserja Martina Kušeja, SNG Drama Ljubljana; Ženska od prej Ronalda Schimmelpfenniga v režiji slovaškega režiserja Martina Čičvaka, SNG Drama Ljubljana. Nastopil v predstavah Invinoveritas? v režiji Barbare Pie Jenić in izvedbi gledališča Senzorium; La Luna v režiji poljskega režiserja Witolda Izdebskega na gradu Cenina v Toscani, Italija, v koprodukciji Teatra Cogitatur in gledališča Senzorium; Mraz, mraz, voda vsepovsod v režiji poljskega režiserja Leszka Mądzika v okviru festivala Kratochvílení na Češkem; Golem III v režiji in koreografiji nemškega koreografa Stefana Marba, PTL; Objem koreografinje Tanje Skok.


foto Nada Mihajlović

***
Avtor, režiser, koreograf: Jaka Andrej Vojevec
Soustvarjalci in izvajalci: Senka Božič, Jernej Čampelj, Mateja Črnko, Rok Kunaver, Samo Kutin, Lidija Sušnik, Kaja Teržan, Špela Tovornik
Zvočna podoba:  Samo Kutin
Oblikovanje luči: Andrej Hajdinjak
Kostumografija: Vesna Blagotinšek
Svetovalka za glas: Irena Tomažin
Producentka: Katja Somrak
Produkcija PLESNI TEATER LJUBLJANA 2011


Povezave: