PTL, 28. 9. 2010

] SCORE [ - Movement – Income – Outcome

Slovenska premiera performansa Martine Ruhsam z naslovom ] REZULTAT [ - Gib - Vložek – Izid, je nastala v mednarodni koprodukciji Plesnega Teatra Ljubljana ter Copypaste in Brut Wien iz Avstrije. Predstava bo 30. 9. 2010 ob 20.00 v Plesnem Teatru Ljubljana.

Martina Rusham / foto Nada Mihajlović

O performansu

] SCORE [ - Rezultat preizkuša akt prevoda kot forme produkcije. Daleč stran od zastarelih iluzij ustvarjalca predstava skozi ponovnega začrtovanja procesov prenosa raziskuje prehajanje besed v gibanje in obratno. Zaznava trenutne izgube, nepričakovane dobitke in neizogibne razlike med prvotnim materialom in prevodom. Pomanjkanje informacij, ki jih vsebujeta razlaga ali navodilo, predstavlja dosežek, znotraj katerega delujejo prevajalci in prevodniki. Kaj pomeni izguba znotraj/ skozi akt prevoda, in ali kaj pridobimo s to izgubo?  

O ustvarjalcih

Martina Ruhsam deluje kot koreografka, performerka in piska. Po diplomi iz Študija giba in performerstva v Linzu je magistrirala iz Gledališča, filma in medijev na Dunaju. Je avtorica več performerskih projektov v zadnjih letih. Piše v revije za uprizoritvene umetnosti kot sta Corpus in Maska. Od oktobra 2008 do marca 2009 je bila vodja Oddelka za teorijo v Tanzquartieru na Dunaju.

Lisa Hinterreithner is a performerska umetnica, ki deluje na Dunaju in v Salzburgu. Sodelovala je z Rotraudom Kernom, Paulom Wenningerjem in Juliusom Deutschbauerjem. Od leta 2005 do 2008 je kurirala Program izobraževanja in delavnic v Tanzquartierju na Dunaju. Je članica kolektiva Tanzbüro in ena izmed NadaLokal.

Katja Kosi je plesalka in prevajalka. Diplomirala je iz angleškega jezika na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot plesalka je sodelovala s slovenskimi in tujimi koreografi. Leta 2008 je ustvarila plesni prvenec v Plesnem Teatru Ljubljana.

Vlado Gotvan Repnik je akademski slikar, magister umetnosti, gledališki režiser in multimedijski umetnik. (www.babalan.org)

-------------------------------------------------------------------------------

Koncept: Martina Ruhsam
Izvedba: Lisa Hinterreithner, Katja Kosi, Martina Ruhsam
Izvedbene taktike: Vlado Gotvan Repnik
Tehnična podpora: PTL
Mizi – oblikovanje Alen Ožbolt (za Ljubezni moje babice avtorja Matjaža Zupančiča, prod. PTL)
Producentki: Živa Brecelj, Martina Ruhsam
Produkcija: Plesni Teater Ljubljana, Slovenija ter Copypaste in ImageTanz/ Brut Wien, Avstrija

  • Avstrijska premiera: 15. 3. 2010 ob 20.00  ImageTanz festival 2010 – Dunaj, Avstrija

Ponovitev: 16. 3. 2010 Brut Wien, Dunaj
Ponovitev: 18. 9. 2010 M.A.C., Muzej uporabnih umetnosti, Dunaj

  • Slovenska premiera: 30 .9. 2010 ob 20.00  Plesni Teater Ljubljana

Ponovitvi: 1. in 2. 10. 2010 ob 20.00