SNG Maribor, 11. 6. 2010

Danes polfinale

V Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor danes, 11. junija 2010, poteka polfinale Mednarodnega tekmovanja opernih pevcev Ondina Otta.

V polfinale se je uvrstilo petnajst kandidatov. Oshumi Chikako iz Japonske, Arijana Marić-Gigliani iz Hrvaške, Hyung-Jun Kim iz Koreje, Ljubomir Puškarić iz Hrvaške, Anna Peshes iz Izraela, Silvia Dobrotka iz Srbije, Helena Lucić iz Hrvaške in Lee Hun iz Južne Koreje bodo pred žirijo stopili v prvi skupini z začetkom ob 10. uri. Nina Fras iz Slovenije, Ana Petričević iz Hrvaške/Srbije, Martin Sušnik iz Slovenije, Gyungseok Han iz Koreje, Domagoj Dorotić iz Hrvaške, Elvira Hasanagič iz Slovenije in Peter Martinčič iz Slovenije pa bodo pred žirijo stopili v drugi skupini z začetkom ob 16. uri.
 
Mednarodno žirijo sestavljajo priznani strokovnjaki s področja operne umetnosti: predsednik žirije Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana in predsednik Evropskega združenja festivalov, Slavomír Jakúbek, nekdanji programski vodja in glavni dramaturg Slovaškega narodnega gledališča Bratislava, Stane Jurgec, dirigent in dolgoletni umetniški vodja Opere in baleta SNG Maribor, Janko Kastelic, dirigent in umetniški vodja Opere in baleta SNG Maribor, Rosanna Lippi, sopranistka, profesorica solopetja in članica mednarodnih žirij opernih tekmovanj, Branko Mihanović, ravnatelj Opere HNK Zagreb, Yoshiyuki Nagatake, mednarodni umetniški menedžer in profesor na Univerzi Shobi v Tokiu, in Walter Vladarski, mednarodni umetniški menedžer agencije »Opera Vladarski«, Dunaj.
 
Vrhunec tekmovanja bo zagotovo gala koncert finalistov, ki bodo jutri, 12. junija 2010, ob 19. uri nastopili v Veliki dvorani SNG Maribor skupaj s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor pod taktirko Simona Robinsona. Takrat bodo razglasili zmagovalce in podelili tri denarne nagrade v višini 4000, 2000 in 1000 evrov, zmagovalec pa bo ob denarni nagradi dobil tudi priložnost sodelovati pri eni izmed produkcij mariborske operne hiše.
 
SNG Maribor, 22. 3. 2013
Luč, glasba, beseda in gib