STA, 10. 5. 2017

Danes niz prireditev ob Cankarjevem rojstvu

Na današnji dan mineva 141 let od rojstva Ivana Cankarja, enega najpomembnejših slovenskih književnikov. Začetniku in osrednjemu literatu slovenske moderne se bodo med drugim poklonili v ljubljanskem Cankarjevem domu, ki sicer več dogodkov napoveduje za prihodnje leto ob pisateljevi 100. obletnici smrti.
:
:

Ivan Cankar / Foto: Wikimedia Commons

Obletnico književnikovega rojstva bo Cankarjev dom (CD) proslavil danes s slovesnostjo Umetniku v spomin na ploščadi Trga republike oz. pri književnikovem kipu. Ob 12.30 bodo z recitacijami njegove pesmi Srečala sva se na cesti iz zbirke Erotika v osmih jezikih nastopili ustvarjalci, katerih materni jezik ni slovenščina, a že vrsto let živijo v Sloveniji. Dogodek bosta pospremila glasbeni nastop Janeza Škofa in nagovor generalne direktorice CD Uršule Cetinski.

Zvečer ob 18. uri pa bo Olepševalno društvo Rožna dolina, Četrtna skupnost Mestne občine Ljubljana Rožnik in Društvo slovenskih pisateljev pripravilo prireditev na Cankarjevem vrhu na Rožniku. Ta bo posvečena Cankarjevemu poslednjemu delu Podobe iz sanj. Nastopili bodo Boštjan Soklič, Saša Pavček in Milan Jesih.

Literata se bodo spomnili tudi na Vrhniki, kjer bo vrata odprla Cankarjeva spominska hiša na klancu. Prirejajo tudi vodenje po Vrhniki Po poteh Cankarjeve mladosti.

Več prireditev bo literatu posvečenih prihodnje leto. Med drugim bo v organizaciji Cankarjevega doma od januarja do junija potekal festival Cankar o Cankarju. Osrednja gledališka uprizoritev bo Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Eduarda Milerja, ki bo nastala v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in Mestnega gledališča ljubljanskega.

Festival se bo sklenil z odprtjem velike razstave o Ivanu Cankarju, ki bo na ogled v Galeriji CD, v Mestnem muzeju Ljubljana in v Narodni in univerzitetni knjižnici.

Ivana Cankarja (1876-1918) umeščamo med najpomembnejše slovenske književnike, mnogi celo v sam vrh. Z Dragotinom Kettejem, Josipom Murnom in Otonom Župančičem sodi v prepoznavno četverico, ki je prenovila slovensko književnost.

Cankarjev opus je obsežen in raznovrsten. Pisal je pesmi, črtice, novele, povesti in romane, drame, eseje, satire, polemike, feljtone ter kritične spise in politične članke. Njegove začetke predstavljajo pesniška zbirka Erotika, zbirka Vinjete in dramska igra Romantične duše. Pesništvo je kmalu opustil in se posvetil proznim in dramskim delom.

Krajšo prozo je pisal pod vplivom romantike, naturalizma in dekadence, v povestih in romanih pa se čuti vpliv simbolizma in impresionizma. V središču njegovih del je posameznik v sporu z delavskim, malomeščanskim vsakdanjikom. Dramska dela je sprva ustvarjal pod vplivom Henrika Ibsena in Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, s poznejšimi dramami pa je slovensko dramatiko pod vplivom nove romantike obogatil s psihološko, socialno in pesniško dramo, komedijo in burko.