STA, 3. 4. 2013

Dan nominirancev v okviru TSD novim besedilom odpira pot na oder

V okviru 43. Tedna slovenske drame (TSD) je včeraj potekal dan nominirancev, na katerem so potekale predstavitve besedil, nominiranih za nagrado Slavka Gruma za najboljše novo slovensko dramsko besedilo. Na ta način najboljši novi teksti lažje najdejo pot na odre slovenskih in vse večkrat tudi tujih gledališč.
:
:

Shocking shopping / Foto: Jaka Babnik

V okviru TSD že nekaj let organizirajo bralne uprizoritve odlomkov besedil, nominiranih za Grumovo nagrado. Nato sledijo pogovori dramaturgov in drugih gledaliških teoretikov in praktikov, ki spregovorijo predvsem o potencialih nominiranih dram. Pri tem sodeluje tudi občinstvo, v katerem sedijo predvsem študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo ter Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

"Naš osnovni namen je, da bi nominirani teksti čim prej prišli do svojega naslovnika, torej do gledališč, zato na dan nominirancev vabimo tudi vse umetniške vodje, dramaturge in direktorje gledališč. Vendar žal ni takega odziva, kot bi si ga želeli," je povedala vodja umetniškega oddelka Prešernovega gledališča Kranj Marinka Poštrak.

Meni, da bi na dnevu nominirancev moral vladati vrvež vseh tistih, ki se v gledališčih ukvarjajo z repertoarjem, saj bi tako prvi prišli v stik z avtorji najboljših novih besedil. Na podlagi razgovorov pa bi se odločili, ali nominirana besedila uvrstiti v program za naslednjo sezono.

Kljub ne povsem zadovoljivemu odzivu sta TSD in dan nominirancev v minulih letih že dosegla svoj namen in bistveno skrajšala pot novonastalih kakovostnih tekstov na odrske deske. Tako so besedila, nominirana ali nagrajena z Grumovo nagrado, velikokrat uprizorjena že v prihodnji sezoni.

Na letošnjem TSD bo tako danes mogoče videti dramo Vaje za tesnobo lanskoletnega dobitnika Grumove nagrade Vinka Möderndorferja, ki sta jo na oder postavila Slovensko stalno gledališče Trst in režiser Jaka Andrej Vojevec. Včeraj pa je bil na sporedu festivala predlanski nagrajenec Shocking Shopping Matjaža Zupančiča v izvedbi Slovenskega ljudskega gledališča Celje in v režiji avtorja samega.

Nekateri slovenski avtorji s svojimi besedili prepričajo tudi tuja gledališča. To velja predvsem za Evalda Flisarja in Matjaža Zupančiča, pa tudi za Simono Semenič in Vinka Möderndorferja. Flisar, ki letos praznuje 45-letnico ustvarjanja, je univerzalen avtor, ki hkrati izhaja iz neke konkretne situacije in je v svojih tekstih zelo aktualen, je pojasnila Poštrakova.

Flisar se s Komedijo o koncu sveta poteguje tudi za letošnjo Grumovo nagrado. Žirija pa bo izbirala še med igro Tamare Matevc Aus Anstand - La Siesta, humorno igro Dušana Jovanovića Boris, Milena, Radko in sodobno dramo Iva Prijatelja Vrt pred zoro.

Včeraj je v okviru TSD potekala še bralna uprizoritev kratkih dramskih besedil študentov dramaturgije, scenske umetnosti in dramske igre, poimenovana Umor Slavka Gruma v Dramski ulici v Kranju. Študenti so predstavili nekaj svojih dramatičnih, duhovitih, pretresljivih, zabavnih in izvirnih kratkih dramskih besedil, ki so odsev današnjega časa.

Nagrada Slavka Gruma, TSD, Nagrade TSD