SLOGI, 3. 4. 2023

Dan nominirancev – nagrada Slavka Gruma

Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Prešernovo gledališče Kranj ter Slovenski gledališki inštitut vabijo na dogodek, ki bo na sporedu Tedna slovenske drame v četrtek, 6. aprila 2023, ob 15. uri v Veliki gledališki dvorani, UL AGRFT.
:
:

Foto: Arhiv TSD

Nominiranci za nagrado Slavka Gruma so: 

  • Katarina Morano: Kako je padlo drevo
  • Anja Novak Anjuta: Tekst telesa
  • Nina Kuclar Stiković: deklici
  • Matjaž Zupančič: Te igre bo konec
  • Rok Gregor Vilčnik rokgre: Meja

Dan nominirancev na Tednu slovenske drame je dogodek, na katerem so že tradicionalno predstavljena nominirana besedila za nagrado Slavka Gruma. Festivalski (popol)dan je v celoti namenjen najboljšim besedilom nove slovenske dramatike, namen dogodka pa je predstaviti avtorice in avtorje ter ustvarjati prostor za dialoško preizpraševanje stanja izvirne dramatike v slovenskem gledališkem prostoru, njenega uprizarjanja, interpretacije in razvoja.

Bralne uprizoritve in dramaturške intervencije so ob mentorstvu doc. Barbare Cerar, doc. Branka Jordana, prof. dr. Tomaža Toporišiča, doc. dr. Nine Žavbi in asist. Martina Vrtačnika pripravili študentke in študenti AGRFT: režiserji Maruša Sirc, Lucija Trobec, Marko Rengeo in Jure Srdinšek; dramaturginje Ula Talija Pollak, Luna Pentek, Manca Lipoglavšek in Flores Oven; igralke in igralci Staša Popović, Jakob Šfiligoj, Kaja Petrović, Alja Krhin, Rok Ličen, Luka Seražin, Maja Kunaver, Mark Cavazza, Peter Marn, Ajda Pirtovšek, Ajda Kostevc, Lucija Ostan Vejrup, Mojka Končar, Nika Manevski, Jan Slapar.

Sledil bo pogovor z nominiranimi avtoricami in avtorjema, ki ga bosta vodila dr. Gašper Troha (SLOGI) in študentka dramaturgije in scenskih umetnosti Brina Jenček.

Dogodek bo pomembno sooblikovalo tudi občinstvo (med katerim posebej pozdravljamo študentke in študente Oddelka za slovenistiko Filozofske fakultete UL), ki lahko s sodelujočimi deli svoje videnje besedil. Dan nominirancev je postal prepoznavna platforma, ki pomaga privzgajati zavest o pomembnosti (in aktualnosti) nove dramatike.

Teden slovenske drame je osrednji festival uprizoritev slovenskih dramskih besedil, ki ga vsako leto s podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Kranj organizira Prešernovo gledališče.

Pomemben prispevek k spodbujanju nastajanja slovenske dramatike predstavljajo tudi dnevi nominirancev, ki so namenjeni celostnim predstavitvam nominiranih dram in nastajajo v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) ter SLOGI.

TSD, Nagrade TSD, PGK, SLOGI, AGRFT