STA, 5. 9. 2018

Clug in Katalena s Kekcem v baletni preobleki

Koreograf Edward Clug v sodelovanju z glasbenikom Boštjanom Naratom in zasedbo Katalena pripravlja otroški balet Kekec po motivih pripovedk Josipa Vandota. Premiero bo avtorski projekt doživel v petek v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor.
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta

Na idejo je umetniški direktor Baleta SNG Maribor Clug prišel med razmišljanjem, kako primerno obeležiti prihajajočo stoletnico mariborskega gledališča in slovenskega baleta. "Letos mineva tudi 100 let, odkar je v mladinskem listu Zvonček prvič izšla povest Kekec na hudi poti Josipa Vandota. In zdelo se nam je, da je čas, da končno spet naredimo pravo predstavo za otroke," je povedal Clug.

Z adaptacijo znane pravljice želi spodbuditi najmlajše, da stopijo v čudoviti svet plesnega gledališča. "Kekca vsi poznajo. Želim, da otroci vidijo, kako lahko v gledališkem, glasbeno-plesnem jeziku doživljajo zgodbo, ki jo že poznajo in jo s tem na novo odkrivajo, seveda z našo pomočjo," je dejal.

Vsebinsko so se ustvarjalci predstave osredotočili na pripovedko Kekec na volčji sledi iz leta 1922, ki zajema tudi lik Tete Pehte. Ta je bil zanje še posebej zanimiv. "Fokus na Pehto se mi zdi pomemben del te uprizoritve. Ta lik je izjemno zanimiv, lahko je zelo aktualen, hkrati pa je lik, ki se mu je preteklosti mnogokrat delala krivica. Že Vandot je precej večplastno predstavil to bitje, ki ima tudi neke bajeslovne elemente, in tudi Kekec je v tem odnosu precej več kot samo simpatičen paglavec. Kekec je edini, ki se Pehte ne boji ali pa se vsaj dela, da se je ne boji, in ker si upa premagati strah, jo lahko spozna na drugačen način kot drugi ljudje, ki jo prav zaradi strahu obsojajo na večno tujost, izgnanstvo. Skupnost jo zavrača, ker je posebna, ker ve stvari, ki jih drugi ne vedo," je izpostavil soavtor koncepta Boštjan Narat.

Glasba vsebuje tudi znane pesmice o Kekcu. "Majhen košček je dejansko vezan na znane viže iz filmov o Kekcu, najbolj konkretno Mojčina pesem, ki smo jo priredili v celoti. Sicer pa se določene glasbene, pa tudi besedilne teme pojavljajo bolj kot nek odmev, kot neka zvočna asociacija," je povedal Narat.

Vključil je tudi dve skladbi, ki sta bili v drugačni različici že uporabljeni na njihovem albumu Enci benci Katalenci, ki so ga prav tako priredili v predstavo. "Mislim, da je bil ravno ta album eden ključnih razlogov, zaradi katerih nas je Edward tako prijazno povabil k sodelovanju pri Kekcu. Ker gre za podobno stvar," je prepričan.

Nastopajo solisti in baletni ansambel SNG Maribor. Kekca bosta odplesala Ionut Dinita in Filip Jurič, Teto Pehto Klavdija Stanišič, Olesja Hartmann Marin in Branka Popovici. Vlogo Mojce so prevzele Catarina de Meneses, Mirjana Šrot in Vanja Vitman, Rožleta pa Alexandru Pilca in Jan Trninič.

Med vidnejšimi Clugovimi uspehi v zadnji sezoni sta njegova postavitev baleta Peer Gynt za Dunajski državni balet in premiera baleta Faust v Züriškem baletu, novembra letos pa bo premiero doživela tudi Clugova nova koreografija baleta Petruška na glasbo Igorja Stravinskega v moskovskem Bolšoj gledališču.