Sigledal, 6. 12. 2023

Cikel predavanj in pogovorov SLOGI in Drama

V ciklu predavanj in pogovorov sodelavci Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) aktualne uprizoritve SNG Drama Ljubljana pred premierami v sezoni 2023/24 postavljajo v širši zgodovinski, umetniški in družbeni kontekst. Dogodki ponujajo ekskluzivni vpogled v zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja in občinstvo že pred ogledom posameznih predstav spodbujajo k razmisleku o temah ter vprašanjih, ki jih odpirajo izbrana dramska dela, njihova kritiška recepcija in uprizoritvena zgodovina.
:
:

Foto: Arhiv SLOGI

Gledališka sezona 2023/24 prinaša novost in novo sodelovanje Slovenskega gledališkega inštituta in SNG Drama Ljubljana. Skupaj organizirajo posebne dogodke, na katerih so uprizoritve še pred premiero osvetljene z vidika gledališke zgodovine. To novo vsebino so poimenovali SLOGI in Drama. Tokratno predavanje dr. Gašperja Trohe, direktorja Slovenskega gledališkega inštituta, ki napoveduje decembrsko premiero uprizoritve Kar hočete Williama Shakespeara v režiji Janusza na Velikem odru SNG Drama Ljubljana, se bo sprehodilo skozi slovenske uprizoritve in skušalo pokazati, kaj je hotela slovenska publika od Shakespeara. Kdaj so bile uprizoritve uspešne in zakaj? Se Shakespearovo besedilo prilagaja vedno novim uprizoritvam in družbenim kontekstom? Je nekakšen kameleon všečnosti, ki pa ne pozabi zbosti lastnega občinstva?

Shakespearova bržkone najboljša komedija ima naslov Kar hočete. Napisal jo je na vrhuncu svoje kariere, leta 1600, v istem času kot Hamleta in tik pred svojimi najbolj znanimi dramami, med katere spadajo Othello, Kralj Lear in Macbeth. Kar hočete je bila prvič odigrana na dvoru kraljice Elizabete I. na predvečer 6. januarja (praznik svetih treh kraljev) 1601, ko je kraljica gostila italijanskega plemiča Virginia Orsina. Ohranjeno je poročilo, da sta se oba dobro zabavala in da je smel Orsino obdržati pokrivalo na glavi, čeprav je bil v družbi kraljice.

Da se naslov ne bi zdel žaljiv prvim obiskovalcem, ga je Shakespeare spremenil v Dvanajsta noč, po datumu krstne izvedbe, ki je bila na dvanajsto noč po božiču. Komedija je bila torej očitno napisana po naročilu, obenem pa lahko zaznamo tudi Shakespearovo ironično bodico lastnemu občinstvu, saj nobeden od naslovov nima zveze z vsebino komedije. Kot bi hotel nakazati, da se je prilagodil okusu dobe ali pa morda splošnemu okusu vseh časov.

In res je v tej komediji polno vsega. Pustolovščina z brodolomom in čudežno rešitvijo dvojčkov (Viola in Sebastjan), številne zamenjave in preobleke (Viola se preobleče v moškega, zamenjujejo dvojčka), goreče ljubezni in ljubezenski trikotniki (Olivija ljubi Cesaria, Orsino ljubi Olivio, Viola ljubi Orsina ...) in navsezadnje srečen konec s kar tremi porokami. Poleg tega pa še zabavni Norec, ki je obenem seveda filozof, rezoner in pesnik.

Komedija je bila zelo uspešna že ob prvi uprizoritvi in takšna usoda jo spremlja tudi ob uprizoritvah na Slovenskem. Krstno so jo uprizorili leta 1923 (Narodno gledališče v Ljubljani, rež. Osip Šest) kmalu po tistem, ko jo je v slovenščino prevedel Oton Župančič. Do danes je bila uprizorjena 15-krat, od tega 5-krat v SNG Maribor, 3-krat v SNG Drama Ljubljana, 2-krat v SSG Trst, 2-krat v SLG Celje, po enkrat pa v Prešernovem gledališču v Kranju, v Mestnem gledališču ljubljanskem in na Akademiji za gledališče, radio film in televizijo. Uprizoritev Kar hočete v režiji Janusza Kice, v kateri igrajo Marko Mandić, Tina Vrbnjak, Klemen Janežič, Gorazd Logar, Benjamin Krnetić, Polona Juh, Veronika Drolc, Igor Samobor, Gregor Baković, Branko Šturbej in Janez Škof, bo v okviru zgodovinske zadnje sezone v neprenovljeni stavbi SNG Drama Ljubljana premierno zaživela v soboto, 16. decembra, na Velikem odru. Sledile bodo ponovitve od 18. do 23. ter 27., 30. in 31. decembra.

SNG Drama Ljubljana, Kar hočete, SLOGI in Drama, William Shakespeare, Janusz Kica, Gašper Troha

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16

Povezani dogodki