STA, 18. 1. 2019

Celjsko gledališče bo kazensko ovadilo Kobala

Celjsko gledališče bo podalo kazensko ovadbo zoper režiserja in igralca Borisa Kobala zaradi pridobitve večje premoženjske koristi na podlagi komedije Profesionalci espe, ki pa je bila plagiat. Kot je povedala upravnica gledališča Tina Kosi, bodo od Kobala terjali tudi povrnitev 13.000 evrov bruto, ki jih je prejel kot avtor sporne komedije.
:
:
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik

Tina Kosi je na današnji novinarski konferenci povedala, da so bili 9. januarja opozorjeni, da je komedija Profesionalci espe prevod dela La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja. Po prejemu opozorila, so pridobili italijansko besedilo in ga primerjali s Kobalovim. Ugotovili so, da gre za prevod z nekaj okrajšavami in dodanimi besedami.

O svojih ugotovitvah je celjsko gledališče pisno obvestilo tudi Kobala in ga pozvalo, da odgovori na očitke. V ponedeljek so prejeli Kobalov odgovor, ki je gledališče pozval k čimprejšnji in mirni rešitvi zadeve. Predlagal je tudi sestanek s Tino Kosi.

"Ne vidim potrebe po sestanku z njim. Predstavo, ki smo jo igrali dva meseca, smo že umaknili s sporeda. Z zadevo smo seznanili avtorsko agencijo Slovenije, ministrstvo za kulturo in celjsko občino," je dejala upravnica gledališča in napovedala, da bodo odslej morali vsi avtorji podpisati dodatno izjavo o resničnosti avtorstva.

Razmere v celjskem gledališču po razkritju plagiata je Tina Kosi označila za izredne. Gledališče je Kobalu izplačalo avtorski honorar v višini okoli 13.000 evrov bruto, v škodo pa vključujejo tudi avtorske honorarje za 15 predstav, ki so jih morali odpovedati. To škodo morajo še oceniti.

Kobalovo predstavo bodo nadomestili z drugo predstavo. Ker so plagiat prijavili sami, je gledališče dobilo zgolj 3063 evrov avtorske kazni, ki jo morajo plačati agentu v Italiji. Predstavo, ki na gostovanju stane 3000 evrov, so v ponedeljek že umaknili s sporeda, imajo tudi prepoved njenih nadaljnjih uprizoritev.

To pomeni, da je moralo gledališče predstavo umakniti tudi s programa letošnjih Dnevov komedije, na katerih zdaj ne bodo imeli lastne predstave. Imena osebe, ki je celjskemu gledališču razkrila Kobalov plagiat, Tina kosi danes ni želela razkriti. Dejala je le, da oseba prihaja iz krogov kulture.

Z zadevo je celjsko gledališče seznanilo tudi zakonite zastopnike avtorskih pravic Alda Nicolaja, s katerimi je v četrtek uredilo obveznosti iz naslova avtorskih pravic. S Kobalom ne bomo več sodelovali, je še dodala Tina Kosi in dodaja, da jo je zadeva močno presenetila. Tudi igralci in režiser Jaša Jamnik so po njenih besedah razočarani, saj so v predstavo vložili dva meseca dela.

Tina Kosi se bo danes mudila tudi na ministrstvu za kulturo, kjer bo z ministrom za kulturo Dejanom Prešičkom podala skupno izjavo, čaka jo tudi seja sveta zavoda celjskega gledališča.

Gledališče Celje, Boris Kobal, Profesionalci espe