STA, 26. 10. 2012

Carmina Slovenica z Goebbelsom na Pariški jeseni

Po uspešni premieri na Trienalu v Porurju in odprtju Festivala Borštnikovo srečanje v Mariboru je vokalno gledališče Carmina Slovenica s projektom "When the mountain changed its clothing" včeraj gostovalo v Parizu. Z nastopom na festivalu Pariška jesen je zaključilo letošnji sklop izvedb tega projekta v režiji Heinerja Goebbelsa.
:
:
foto Arhiv Ruhrtrienalle
foto Arhiv Ruhrtrienalle
foto Arhiv Ruhrtrienalle
foto Dorian Šilec Petek
foto Dorian Šilec Petek

Glasbeno-gledališki projekt "When the mountain changed its clothing" črpa svoj navdih iz rezijske ljudske pesmi Da pa Canynu, ki govori o premenah v različnih letnih časih na gori Kanin.

Avtor koncepta, režije in glasbene podlage je letošnji dobitnik Ibsenove nagrade Heiner Goebbels, ki po prepričanju žirije predstavlja "eno največjih ustvarjalnih osebnosti današnjega časa". Izvedbo je prepustil dekliškemu zboru Carmina Slovenica pod vodstvom mariborske dirigentke Karmine Šilec.

Predstava je premiero doživela 26. septembra v Bochumu v sklopu festivala Trienale v Porurju (Ruthriennale). Nato je bila izvedena na festivalu Štajerska jesen v Avstriji, 16. oktobra pa je odprla Festival Borštnikovo srečanje v Mariboru.

Včeraj je bila na sporedu v pariškem Theatre de la Ville, kjer je v začetku tedna nastopil tudi priznani skladatelj Gavin Bryars. Sledili bosta še ponovitvi danes in v soboto, so sporočili iz produkcijske hiše Carmina Slovenica.

Festival Pariška jesen ima dolgoletno tradicijo. Vsako leto predstavi več kot 50 dogodkov in 350 predstav na prostem, obišče pa ga okoli 100.000 obiskovalcev. Od ustanovitve leta 1972 so na njem nastopili mnogi priznani umetniki, med njimi John Cage, Bill Viola, Luca Ronconi in Pierre Boulez.

Carmina Slovenica, Pariz, Pariška jesen, Francija