STA, 19. 11. 2015

Carmina Slovenica ponovno oživlja Lebičevo mojstrovino Fauvel '86

Po skoraj treh desetletjih bo ponovno oživela mojstrovina slovenskega skladatelja Lojzeta Lebiča Fauvel '86. To edino Lebičevo glasbeno-scensko delo bo predpremierno uprizorjeno danes v SNG Maribor v obliki odrskega projekta Fortuna Fauvelu ne bo par! v izvedbi vokalnega gledališča Carmina Slovenica pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec.
:
:

Foto: Dorian Šilec Petek

Fauvel '86 je Lebič ustvaril leta 1986, ko si je želel napisati nekaj, kar bi bilo ogledalo oblasti. Navdih za vokalno-instrumentalno delo za mešani zbor, soliste, instrumente in zvočne posnetke je našel v srednjeveški pesnitvi Roman de Fauvel, ki govori o glavnih etičnih vprašanjih. V njej je častihlepni osel uporabljen kot prispodoba za moralno gnilobo in dekadentnost družbe.

Delo je takrat izvedel Akademski pevski zbor Tone Tomšič, s katerim je Lebič začel umetniško pot. Zdaj, skoraj 30 let kasneje, je na pobudo dirigentke Karmine Šilec izšla notna izdaja, na podlagi tega dela pa je Šilčeva tudi zasnovala nov choregie projekt Carmine Slovenice Fortuna Fauvelu na bo par!. Po današnji predpremieri v SNG Maribor bo aprila prihodnje leto sledila še prva mednarodna izvedba v Baslu. Kompozicija je bila v ta namen prirejena za dekliške glasove.

"Programska usmerjenost Carmine Slovenice je izvajanje sodobne in zgodnje glasbe in Lebičev Fauvel '86 je izjemen preplet obojega," so ob tej priložnosti izpostavili v Carmini Slovenici. Današnji dogodek je po njihovih navedbah primerljiv s ponovno uprizoritvijo opere Črne maske Marija Kogoja v letu 2012.

"Gre za eno najzgodnejših glasbeno-scenskih del, ki ima zaradi svoje kompleksnosti pomembno mesto v zgodovini glasbe, literature in tudi vizualne umetnosti," je pojasnila Šilčeva. "Mislim, da Fauvel odmeva z vso intenzivnostjo in barvo, kot je to storil prvotno, pred več stoletji. Je komično in tragično resen, nespodoben in pobožen, formalno drzen in populističen."

Povezani dogodki