STA, 26. 5. 2014

Brionsko gledališče Ulysses letos na temo prve svetovne vojne

Gledališče Ulysses na Brionih bo tudi v letošnjem poletju, julija in avgusta, ponudilo zanimiv program. Napovedani sta dve premieri, povezani z osrednjo temo festivala - prvo svetovno vojno: Mali mi je ovaj grob režiserja Dina Mustafića ter Pogreb v Therezienburgu v režiji Staša Zurovca.


Eden izmed utemeljiteljev gledališča Ulysses Rade Šerbedžija je na novinarski konferenci v Zagrebu napovedal, da bodo poleg dveh premier prikazali tudi ponovitve in gostili druga gledališča. Pripravili so tudi bogat spremljevalni program koncertov in omizij.

Kot piše na spletni strani festivala, bodo sezono na Brionih odprli 9. julija s predstavo Timon Atenjanin Williama Shakespearea, ki jo je režiral Georgij Paro.

Dva dni zatem bodo premierno uprizorili predstavo Mali mi je ovaj grob, za katero je scenarij napisala Biljana Srbljanović. Predstava govori o sarajevskem atentatu junija 1914 in posledicah, ki jih je imel za svet. Poudarek predstave je na pomenu boja za svobodo, revoluciji in mladosti. Poleg gledališča Ulysses so v produkciji sodelovali beograjska Bitef Teater in Testament Films ter sarajevski Kamerni teater 44.

Druga premiera bo 23. julija, ko bodo odigrali delo Miroslava Krleže Pogreb v Therezienburgu. Predstava je nastala v sodelovanju z baletnim ansamblom Hrvaškega narodnega gledališča iz Splita. Krleževa glasbeno-plesna drama je postavljena v čas neposredno pred prvo svetovno vojno.

Julija bo na sporedu največja uspešnica gledališča Ulysses, nastalega leta 2001: Shakespearov Kralj Lear, ki ga je režirala umetniška vodja festivala Lenka Udovički. V naslovni vlogi igra Šerbedžija. S to predstavo, ki jo bodo 29. in 30. avgusta uprizorili v okviru Dubrovniških poletnih iger, se bo letošnja sezona tudi sklenila. Z njo se bo Šerbedžija po treh desetletjih vrnil na gledališke odre v Dubrovniku.

Na Brionih avgusta načrtujejo še koncerte Šerbedžije in njegovih prijateljev Miroslava Tadića in Vlatka Stefanovskega, pa tudi pevke Amire Medunjanin.

Ponovili bodo predstavo Shakespeare v Kremlju v režiji Lenke Udovički, ki jo je Ulysses postavil v sodelovanju s Srbskim narodnim gledališčem iz Novega Sada. Ponovno so na program uvrstili tudi komedijo Branislava Nušića Pokojnik, ki jo je prav tako režirala Lenka Udovički.

Brionski del letošnje sezone se bo konec avgusta sklenil z dvema predstavama beograjskega Ateljeja 212: Bog masakra režiserke Alise Stojanović in Misery režiserja Petra Popovića.

Predvideno je še književno srečanje na temo Ali je bil atentator na avstrijskega prestolonaslednika Gavrilo Princip terorist ali borec proti imperializmu?, na katerem bo o današnjem pomenu Principa med drugim spregovoril hrvaški publicist Srećko Horvat. V načrtu pa sta tudi okrogla miza na temo Teater pod okupacijo in pesniški večer, posvečen slovanskim avtorjem.

Brioni, Ulysses