SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 28. 8. 2021

Briljanten komik

28. avgusta 1932 se je v Gorišnici pri Ptuju rodil Zlatko Šugman. Prejemnik Borštnikovega prstana, v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja najbrž eden najpriljubljenejših igralcev, rojen komik, ki je poleg gledališča briljiral tudi v filmu in na televiziji.

Zlatko Šugman / Foto: Tone Stojko, arhiv MGL

Gledališču in umetnosti je (bila) zapisana večina članov njegove družine. Na gledališki oder je stopil že kot otrok v »očetovem teatru« na vasi (njegov oče je bil igralec Danijel Šugman). Po končani srednji šoli se je vpisal na Akademijo za igralsko umetnost. V slovenskih gledališčih je ustvaril več kot sto likov iz svetovne in slovenske dramatike – sodeloval je s SNG Maribor, SNG Drama Ljubljana, SLG Celje in seveda z Mestnim gledališčem ljubljanskim, kjer je bil zaposlen med letoma 1965 in 1992. Največkrat je sodeloval z režiserji Milanom Herzogom, Andrejem Hiengom, Miletom Korunom in Žarkom Petanom. Seznam vseh njegovih vlog v slovenskih gledališčih najdete v sklopu Repertoar.

Za svoje delo je bil večkrat nagrajen – prejel je več Borštnikovih nagrad za igro, Ježkovo nagrado, Župančičevo nagrado, nagrado Prešernovega sklada, Prešernovo nagrado in Borštnikov prstan – vabljeni tudi k ogledu digitalne razstave.

Zlatko Šugman: Na odru se rad smejem, ne morem pomagati, včasih se zgodi kaj takega, da jočem od smeha. Nekateri bolj resni igralci me zaradi tega postrani gledajo, ampak si ne morem pomagati.*

Igralstvu sta življenje posvetila tudi žena Maja Šugman in sin Jernej Šugman, s katerima je občasno stal skupaj na odrskih deskah – z Majo sta skupaj nastopila v devetindvajsetih predstavah, z Jernejem pa v dveh, in sicer v Življenju v teatru Davida Mameta (MGL, premiera 21. 2. 1991, r. Zvone Šedlbauer) in Platonovu Antona Pavloviča Čehova (MGL, premiera 8. 1. 1993, r. Janez Pipan).

Poznamo ga tudi po nastopih v TV nanizankah, TV nadaljevankah, glasbeno-zabavnih in mladinskih oddajah ter radijskih igrah za otroke in odrasle. Leta 2011 je v Knjižnici MGL izšla knjiga Zlatkarije, ki vsebuje izbor raznovrstnih besedil igralca Zlatka Šugmana – voščil, šaljivih pozdravov, zabavnih skečev in govorov, v katerih je ob slovesnih priložnostih razmišljal o igralskem poklicu.

 

* Zlatko Šugman: Zlatkarije (MGL, 2011), str. 173.

Zlatko Šugman

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 27. 6. 2022
Dramski teksti na portalu SiGledal
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 6. 4. 2020
Teden slovenske drame na portalu SiGledal: Rokovnjači
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 3. 7. 2021
Izstopajoča, odlična in angažirana igralka
Lucija Radmila

nepozaben jje-njegova vloga "nadangela Gabrijela" je bila vrhunska kreacija in prav tako je blestel v vlogi "Fraklja". veliko generacij je videlo te komedije in zato verjamem, da bo v spominu mnogih živel. Prav tako uspešen igralec je bil njegov sin Jernej, ki je umrl premlad. Naj bo spomin na oba žlahten kot sta bila žlahtna igralca oče in sin Šugman. Počivajta v Miru! 28. 8. 2021

Samo

Morda se ob tej priliki spomnimo še na DANIJELA ŠUGMANA, očeta Zlatka Šugmana. Prav tako igralec, po pripovedovanju prav tako izvrsten. Član ptujskega gledališča, vse do ukinitve teatra leta 1958. Pravijo: da če ne bi imel hibe - zaradi nezgode z motorjem je šepal - bi zagotovo pristal v mariborski Drami. 29. 8. 2021