STA, 26. 5. 2016

Prva štiri Shakespearova dela prodana za 2,5 milijona funtov

Na dražbi avkcijske hiše Christie's v Londonu so prva štiri dela Williama Shakespeara prodali za 2,5 milijona britanskih funtov. Med deli, ki jih je kupil anonimni ameriški zbiratelj, je bila tudi redka kopija znamenitega Shakespearovega Prvega folia. Slednji vključuje 36 dram in je bil prodan za slabih 1,9 milijona funtov.
:
:

William Shakespeare / Foto: Wikimedia Commons

Izklicna cena za Shakespearov Prvi folio je bila 1,2 milijona britanskih funtov. Na dražbi se je cena povzpela na skoraj dva milijona funtov, kar strokovnjakinje za knjige iz avkcijske hiše Christie's Margaret Ford ni presenetilo. Univerzalnost in brezčasnost dramatikovih pogledov na človeško naravo namreč še danes, 400 let po njegovi smrti, ostaja aktualna in navdušuje ljubitelje umetnosti. Njegova dela na oder postavljajo gledališča po vsem svetu, je poročal britanski BBC.

William Shakespeare se je 26. aprila 1564 rodil v kraju Stratford-upon-Avon v Veliki Britaniji v družini uglednega obrtnika. V rojstnem mestu je obiskoval nižjo gimnazijo, pri 16. letih je šolanje prekinil. Dve leti kasneje se je poročil z osem let starejšo Anne Hathaway in imel z njo tri otroke. Kmalu po poroki se je preselil v London. Nekateri viri pričajo, da se ni znašel v zakonskem življenju, drugi, da je pobegnil pred kaznijo zaradi divjega lova.

V Londonu se je zaposlil v gledališču, kjer je najprej opravljal pomožna dela, nato je napredoval v igralca, dokazal pa se je tudi kot dramaturg in režiser. Kasneje je postal solastnik londonskih gledališč Globe in Backfriars.

Shakespearovo življenje je zavito v skrivnost, podatki se pogosto izključujejo. Nekateri dvomijo, da je avtor vseh svojih del, saj naj bi imel prebogat besedni zaklad za neizobraženega človeka. Po drugi strani pa je znano, da so mu knjige predstavljale zakladnico in šolo.

Med njegovi najbolj znanimi deli so Sen kresne noči, Hamlet, Romeo in Julija, Julij Cezar, Othello, Kralj Lear, Macbeth in Zimska pravljica. Med letoma 1591 in 1594 je Shakespeare ustvaril 154 sonetov.

Shakespeare se je leta 1610 umaknil v rojstno mesto, si tam kupil posestvo ter šest let kasneje umrl. Pokopan je v stratfordski cerkvi. V nagrobno ploščo so vklesani štirje stihi, med njimi tudi "Preklet bodi vsak, ki bi vznemirjal moje kosti."

William Shakespeare