SNG Maribor, 4. 6. 2014

Bizetova Carmen na Japonskem

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je z opero Carmen odpravila na svoje največje gostovanje doslej, mesec dni trajajočo turnejo po Japonski. Kar 21-krat bodo nastopili v 18 mestih, prva predstava velike turneje bo 7. junija v Saporu, sledijo predstave v Aomoriju, Sendaiu, Morioki, Matsudu, Tokorozawi, Jokosuki, Musashinu, Tokiju, Chigasakiju, Ini, Hamamatsuju, Tsuju, Nagoji, Osaki, Toyami, Hirošimi in Fukuoki, kjer se 2. julija turneja zaključi.
foto Tiberiu Marta
foto Tiberiu Marta
foto Tiberiu Marta

Eno najuspešnejših in najpogosteje izvajanih opernih stvaritev – Carmen – je Georges Bizet napisal po noveli Prosperja Mériméeja in dveh takrat najvidnejših libretistov Henrija Meilhaca in Ludovica Halévyja. Zgodba, ki je ob nastanku kazala očiten odmik od klasicistično-romantičnega fantazijskega sveta ter premik proti realnemu družbenemu okolju in njegovim socialnim problemom, je že ob nastanku vzbudila precej pozornosti. Ciganka in njen ljubimec, ki dezertira in postane bandit, pa še danes navdušujeta operno občinstvo.

Aktualna mariborska uprizoritev je bila v režiji Philippa Arlauda premierno uprizorjena 1. februarja 2013 v Veliki dvorani SNG Maribor. Režiser je takrat dejal: »Carmen je oseba, ki je nihče ne more ukrotiti. Išče absolutno svobodo, ki je ni mogoče kupiti ali prodati, je upornica proti vsaki nadvladi ali redu, ki zmanjšuje človeško dostojanstvo,« in dodal, da so ga pri režiji mariborske uprizoritve zanimali odnosi med ljudmi; dogajanje na odru mora poudariti odnose med močjo, ljubeznijo, privlačnostjo, poželenjem, odvratnostjo, nasiljem, ljubosumjem, zavistjo, sadizmom, nežnostjo, nedolžnostjo, denarjem …

Na turneji na Japonskem pod taktirko Lorisa Voltolinija bodo v naslovni vlogi nastopile Guadalupe Barrientos, Oksana Volkova in Vesselina Kasarova. V vlogi Don Joseja bodo nastopili Aljaž Farasin, Javier Tomé Fernández in Jevgenij Akimov. Escamilla bosta uprizorila Jože Vidic in Jacques-Greg Belobo, v vlogi Micaële pa bosta nastopili Andreja Zakonjšek Krt in Petya Ivanova.

SNG Maribor, Japonska, Carmen

Povezani dogodki