SNG Maribor, 2. 12. 2016

Ta veseli dan kulture v Slovenskem narodnem gledališču Maribor

Ta veseli dan kulture, množičen kulturni dogodek, ko svoja vrata odprejo številni kulturni zavodi – 3. decembra, na Prešernov rojstni dan –, obeležujejo tudi v Slovenskem narodnem gledališču Maribor – Drama, Opera, Balet, Festival Borštnikovo srečanje.

SNG Maribor / Foto: Nebojša Tejić, STA

Ob 12. uri vabijo na ogled gledališča, ki ga bosta izmenično vodila člana igralskega ansambla mariborske Drame Mateja Pucko in Matevž Biber. Z njunim vodenjem, razlagami in komentarji si bodo obiskovalci lahko ogledali prostore Slovenskega narodnega gledališča Maribor s predstavitvijo več kot 160-letne zgodovine gledališča v Mariboru, pogledali v zakulisje gledališča, na posamezne odre (kjer bodo lahko obiskovalci tudi kaj odrecitirali, odpeli ali odplesali), spoznali gledališke poklice in se seznanili z različnimi načini umetniškega ustvarjanja dramske, operne in baletne umetnosti. Obiskovalci bodo lahko na začetku ogleda izbirali, po kateri poti skozi gledališče želijo iti; na voljo bodo tri možnosti, ki so naslovljene kot »Od starega k novemu«, »Z ulice na oder« in »Per aspera ad astra«. Avtorja koncepta ogleda gledališča sta igralca Mateja Pucko in Matevž Biber ob sodelovanju dramaturga Vilija Ravnjaka.

Prav tako so v gledališču na voljo vstopnice za oglede otroške predstave Kako sta Bibi in Gusti sipala srečo na Komornem odru ob 11.30, drame Disident Arnož in njegovi v Stari dvorani ob 17. uri in baleta Jevgenij Onjegin v Veliki dvorani ob 19.30. Število vstopnic je omejeno.

Drama SNG Maribor, 13. 7. 2010
Grand prix festivala Zlati lev za dramo Od blizu
SNG Maribor/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 21. 4. 2020
Slovenska gledališča na spletu: SNG Maribor