STA, 9. 11. 2023

Berlinske operne hiše in orkestri s skupnim pozivom proti antisemitizmu in sovraštvu

Berlinske operne hiše in orkestri so v sredo v skupnem pozivu pozvali proti antisemitizmu in sovraštvu. Zadnje dogajanje na Bližnjem vzhodu po napadu Hamasa na Izrael namreč močno odmeva tudi v Nemčiji in njenem glavnem mestu. V zadnjih dneh buri duha tudi akcija propalestinskega zavezništva v berlinski državni knjižnici.
:
:

Foto: Pixabay

Berlinske operne hiše in orkestri so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v nedavno objavljenem skupnem pozivu zapisali, da je treba "tudi v turbulentnih časih spore reševati brez nasilja in strpno". Dodali so, da je "ta osnova" njihove "družbene kohezije trenutno ogrožena".

Kot so še zapisali, je bil Hamasov napad na Izrael nasilje, "čigar brutalnost nas pretresa in ga ni mogoče opravičiti z ničemer". Dodali so še, da je posledično nastala humanitarna katastrofa na Bližnjem vzhodu, ki vodi v nešteto civilnih žrtev. "Vsem vam, na izraelski in palestinski strani, namenjamo naše sožalje in se vas spominjamo," so še dodali.

"Kot glavno mesto Nemčije in sedež priznanih opernih hiš in orkestrov je Berlin svetovni simbol odprtosti, svobode in strpnosti," sta med drugim še zapisala glasbeni vodja Kiril Petrenko (Berlinski filharmonični orkester) in Joana Mallwitz (Konzerthaus). Poleg Berlinskih filharmonikov in Konzerthausa so se pozivu pridružili še Radijski orkester in zbori, Nemški simfonični orkester, Radijski simfonični orkester, Radijski zbor, Komorni zbor RIAS, Berlinska državna opera, Nemška opera in Komična opera Berlin.

Kot še piše v pozivu, je "povsem nesprejemljivo, da so Judje v našem mestu ogroženi in da se na demonstracijah propagira izbris Izraela".

"Zdaj je pomembno, da se z vso nujnostjo spomnimo na 'nikoli več' in se odločno soočimo z antisemitizmom v Berlinu in Nemčiji. Vsi smo odgovorni za varnost sodržavljanov Judov. Antisemitizem, tako kot rasizem in katerakoli druga oblika izključevanja, ne smejo imeti mesta v naši družbi. Tudi napete razmere ne smejo voditi v sovraštvo in sovražni govor," so še zapisali.

Poleg tega je pianist Igor Levit Berliner Ensemble pozval k solidarnostnemu koncertu "proti tišini in antisemitizmu". Kot goste koncerta 27. novembra so že napovedali Michela Friedmana, Dunyo Halali, Luiso Neubauer, Ulricha Noethena, Svena Regenerja in Katharino Thalbach, ki "da bodo z glasbo in literaturo poslali jasen signal proti antisemitizmu in sovraštvu".

V Berlinu sicer te dni buri duha akcija propalestinskega protestnega zavezništva v tamkajšnji državni knjižnici. Pred slabim tednom dni so namreč aktivisti v knjižnici za knjižnimi regali skrili zvočnike in nato prek njih predvajali gesla, kot so Svobodna Palestina, Zaustavite genocid in Vaša zgodovina se ponavlja.

Kot je za nemški Tagesspiegel povedala ena od predstavnic knjižnice, so zaposleni nemudoma poiskali zvočnike in jih izključili. Policija je sporočila, da dogodek preiskujejo.

Zaposleni v knjižnici so se nato v izjavi "izrecno distancirali od antisemitskih izjav vseh vrst". Kot so še zapisali, so proti kakršnikoli "protiizraelski propagandi v naših stavbah" ter izrazili odločno nasprotovanje antisemitizmu, "ki narašča tudi v Berlinu in se proti njemu borimo s tesnim sodelovanjem z našimi judovskimi partnerskimi ustanovami".

Propalestinsko protestno zavezništvo je v izjavi v angleškem jeziku zapisalo, da so želeli z akcijo obiskovalce knjižnice opozoriti na dogajanje na Bližnjem vzhodu ter "opozoriti na sokrivdo nemške države v izraelski genocidni agresiji". Skupina je nemško vlado tudi obtožila "neofašistične kriminalizacije solidarnosti s Palestino".

Po pisanju omenjenega nemškega časnika je v ozadju akcije očitno zavezništvo Global South United, v katerem naj bi bile skupine, ki so pripravile propalestinsko demonstracijo v Berlinu 4. novembra. Del zavezništva naj bi bile skupine, kot sta Palestina govori in Judovski glas za pravičen mir na Bližnjem vzhodu. Obe prihajata iz levega političnega spektra.

Berlin, Nemčija