STA, 2. 3. 2022

Berlinska državna opera v novo sezono z Wagnerjevim Prstanom

Državna opera v Berlinu bo za začetek sezone 2022/23 uprizorila celoten Wagnerjev Nibelungov prstan. Za glasbenega vodjo operne tetralogije so predvideli v Argentini rojenega dirigenta Daniela Barenboima. Vsi štirje deli, ki skupaj obsegajo okrog 16 ur, bodo na sporedu v enem tednu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
:
:

Foto: Pixabay

Za uprizoritev je predviden ruski režiser Dmitri Černjakov, ki je lani uprizoril Letečega Holandca oziroma Večnega mornarja v Bayreuthu, so v ponedeljek sporočili iz opere. Barenboim in Černjakov sta skupaj že uprizorila Wagnerjevega Parsifala ter Tristana in Izoldo. Za Barenboima bo to tretji Prstan v Berlinski državni operi.

Prvi večer bo na sporedu 2. oktobra z opero Rensko zlato. Še dve ponovitvi tetralogije načrtujejo jeseni, vsi štirje deli pa bodo predvidoma v enem tednu na sporedu tudi aprila 2023.

Wagner je z Renskim zlatom opustil konvencionalno obliko opere, ki je bila dotlej sestavljena iz arij, ansamblov in zborov. Namesto tega je zagovarjal, kar je že leta 1851 zapisal v svojem eseju Opera in drama, da naj glasba čustveno interpretira besedilo ter občutja in razpoloženja, ki izhajajo iz dela, izraža z uporabo ponavljajočih se lajtmotivov, ki predstavljajo ljudi, predmete in situacije. Z Renskim zlatom je prvič prikazal ta način komponiranja.

V celoti je Nibelungov prstan, v katerem so še glasbene drame Valkira, Siegfried in Somrak bogov, premierno predstavil leta 1876 v Bayreuthu na prvem festivalu svoje glasbe. Rensko zlato je zasnoval kot predvečer oziroma prolog v cikel, v katerem je z uporabo nordijske mitologije, pravljičnega sveta in sage o Nibelungih postavil zrcalo času in evropski civilizaciji.

Richard Wagner, Nibelungov prstan