STA, 30. 9. 2023

Barenboimovo taktirko v berlinski Državni operi bo prevzel Thieleman

Nemški maestro Christian Thieleman bo nasledil svetovno znanega dirigenta in pianista Daniela Barenboima kot generalni glasbeni vodja v berlinski Državni operi, so sporočili iz ustanove. Barenboim je mesto zapustil iz zdravstvenih razlogov. Thieleman bo vodenje opernega orkestra prevzel septembra prihodnje leto.
:
:

Foto: Pixabay

Januarja letos je namreč 80-letni Barenboim, rojen v Argentini, sporočil, da se po treh desetletjih poslavlja z mesta vodenja te priznane institucije, ki velja za eno najpomembnejših prizorišč klasične glasbe v Evropi. Za to se je odločil po tem, ko so mu diagnosticirali "resno nevrološko bolezen", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najvišji berlinski uradnik za kulturo Joe Chialo je pojasnil, da so Thielemanna izbrali na željo orkestra, označil pa ga je za popolnega naslednika Barenboima, ki predstavlja "najvišjo glasbeno odličnost".

64-letni Thielemann je povedal, da bo v svojem prvem petletnem mandatu spoštoval kanon glasbenih velikanov, hkrati pa se bo zgledoval po mestih, kot je New York, s ponudbo bolj dostopnih in krajših matinej, da bi privabil mlajše občinstvo. Vendar pa so opere po njegovih besedah pomembnejše kot kadarkoli prej.

"Težave, s katerimi se ukvarjajo, so življenjske težave," je dejal dirigent ter omenil družinske drame in gibanje #JazTudi proti spolnemu nasilju. "A na nas je, da to prodamo ljudem."

Thielemann se je rodil v Berlinu in je eden najbolj iskanih zvezdnikov klasične glasbe na svetu. Znan je po svoji strasti do del Johannesa Brahmsa, Richarda Straussa in še posebej Richarda Wagnerja.

Njegovo lansko produkcijo Wagnerjevega cikla Nibelungov prstan v berlinski Državni operi so "soglasno opisali kot fenomenalno", je zapisal dnevnik Berliner Zeitung. Dobro sprejeti so bili tudi njegovi nastopi na festivalu Wagnerjevih oper v Bayreuthu.

Do prihodnjega leta ima podpisano pogodbo kot šef dirigent Državne kapele v Dresdnu, pred tem je bil generalni glasbeni direktor Nemške opere v Berlinu, vendar je leta 2004 odstopil zaradi spora z mestom glede financiranja. Pogosto se je omenjal tudi v ožjem izboru za vodenje Berlinskih filharmonikov.

Barenboimov odstop s funkcije je sprožil ugibanja o nasledniku, Thielemann pa po pisanju AFP velja za favorita. Njegov natrpan urnik angažmajev za prihodnja leta na odrih na Dunaju, v Salzburgu in Milanu je sicer sprožil vprašanje, ali bi ga to delo sploh zanimalo.

Barenboim je Thielemanna, ki je z njim začel sodelovati kot 19-letni asistent v Nemški operi, opisal kot tesnega prijatelja in sodelavca, čeprav je bilo med njima prisotno tudi umetniško rivalstvo. Ocenil je tudi, da se je razvil v enega najbolj izjemnih dirigentov našega časa.

Berlinska Državna opera je ena od treh opernih hiš v nemški prestolnici.

Christian Thieleman, Daniel Barenboim, Berlin, Nemčija