STA, 26. 5. 2019

Baletnik Polunin bo prvič v življenju plesal Romea

Sergej Polunin, eden najboljših baletnih plesalcev našega časa, ki je nedavno gostoval tudi v Ljubljani, bo avgusta prvič v življenju zaplesal v vlogi Romea. Balet bo premiero doživel na velikem odru rimskega amfiteatra v Veroni, mestu, kjer se odvija zgodba tragičnih ljubimcev Romea in Julije.
:
:

Foto: Pixabay

V pogovoru za rusko tiskovno agencijo Tass je Polunin dejal, da ni pričakoval, da bo kadarkoli plesal vlogo Romea. Koreografijo Johana Kobborga bo Polunin odplesal z Alino Cojocaru v vlogi Julije.

Polunin se je leta 1989 rodil v Ukrajini. Najprej je treniral gimnastiko, potem pa se je z vso strastjo posvetil baletu. Pri Koreografskem inštitutu v Kijevu so nemudoma prepoznali njegov izjemni talent. Da bi mu družina lahko omogočila nadaljnjo baletno izobrazbo, sta tako njegova babica kot oče šla na delo v tujino. Starša sta se kasneje ločila, kar naj bi Polunina zelo prizadelo, saj je vedno sanjal, da bo, ko bo zaslovel, njegova družina spet združena in premožna.

Pri 13 letih se je preselil v London in se vpisal na šolo Kraljevega baleta, kjer je z 19 leti postal najmlajši glavni plesalec v zgodovini institucije. Po dveh letih na tem položaju je dal odpoved, umaknil se je iz sveta slave, skoraj na rob samouničenja, njegov talent mu je postajal bolj v breme kot darilo. Postal je urbani upornik in začel spreminjati pojem baleta, kot ga poznamo.

Izven plesnih krogov je Polunin znan predvsem po plesu v glasbenem videu pesmi Take Me to Church irskega pevca Hozierja, nastopil pa je tudi v filmih Umor na Orient Ekspresu (2017) in Rdeči vrabec (2018). O njemu je nastal tudi dokumentarni film Baletni plesalec, Sergej Polunin (2016) v režiji Stevena Cantorja.

Sergej Polunin