STA, 9. 8. 2021

Baletni ansambel ljubljanske Opere na poletnem festivalu v Madridu

V Madridu bo do konca meseca potekal poletni umetnostni in gastronomski festival Veranos de la Villa. Na povabilo organizatorjev festivala se je odzval tudi ljubljanski baletni ansambel, ki bo na odprtem prizorišču v središču mesta nastopil s tremi predstavami novega baleta Veter v koreografiji umetniškega direktorja baleta Renata Zanelle.
:
:

Foto: Pixabay

"Poletni festival je za baletne plesalce v trenutnih razmerah lepa priložnost, da se iz vadbenih prostorov gledališča preselijo na odprto prizorišče in se predstavijo tudi pred tujim občinstvom, ki je po besedah organizatorjev festivala vrhunske baletne umetnosti zelo željan," so zapisali pri ljubljanskem baletnem ansamblu.

Ljubljanski plesalci se bodo tako 11., 12. in 13. avgusta občinstvu predstavili z novim baletnim večerom Veter, ki je zasnovan kot predstava. Sestavljena je iz dveh delov, Beethovnovega koncerta za klavir št. 5 v Es-duru, op. 73, in Straussovih sanj, kot je klasične valčke poimenoval koreograf večera in umetniški direktor ljubljanskega baleta Zanella. Ta je idejno izhodišče za koreografijo našel v veličastni glasbi Beethovna.

Beethovnovo glasbo je navdihnil Napoleon, v času, ko je vsa Evropa verjela, da bo ta postal človek novega časa, čeprav se je pozneje izkazalo, da so njegovi pravi nameni zgolj zavojevalskega značaja. Veter sprememb, ki je ponesel tudi skladatelja, se v glasbenem smislu odraža v uporabi orkestra, ki zazveni kot močna vojska v popolnem nasprotju z občutljivim zvokom klavirja. "Kontrast v njegovi glasbi doživljamo kot soočenje med moškim in ženskim principom, kjer na koncu zmagata oba," je izbor glasbe pojasnil Zanella.

Drugi del večera je posvečen tradiciji novoletnih koncertov Dunajskih filharmonikov. Zanella je kot vodja baletnega ansambla Dunajske državne opere in kot koreograf dogodka - nazadnje leta 2017 - imel možnost ustvariti koreografije na številne najbolj priljubljene melodije avstrijskih skladateljev, ki so jih filharmoniki odigrali pod vodstvom najprestižnejših dirigentov. Obogaten s to izkušnjo je za baletni ansambel Dunajske državne opere ustvaril balet, ki je postal zaščitni znak tega ansambla in s katerim so dunajski baletniki nastopali po vsem svetu.

Zanella je za ljubljanski baletni ansambel dodal nekaj nove glasbe in na ta način ustvaril posebno različico koreografije predstave. Gre za tradicionalno, moderno, romantično, nostalgično, zabavno, plesno predstavo polno humorja in energije. Med najbolj prepoznavnimi glasbenimi deli v njej so Pizzicato polka Johanna Straussa mlajšega, Adagietto iz Mahlerjeve 5. simfonije in Koračnica Radetzkega Johanna Straussa.

"Nastop ljubljanskih baletnih plesalcev na v tem času edinem tovrstnem festivalu v Madridu je podprlo tudi tamkajšnje Veleposlaništvo Republike Slovenije. Nastop na tako odmevnem festivalu, ki si ga bo ogledalo več tisoč obiskovalcev, je še dodatna promocija Slovenije ob aktualnem predsedovanju Svetu EU," so še zapisali pri ljubljanskem baletnem ansamblu.

SNG Opera in balet Ljubljana, Španija