STA, 4. 11. 2019

Asociacija: Sredstva za uspešno rešene tožbe strošek nevladnih organizacij?

V Asociaciji so izrazili skrb, da bo ministrstvo za kulturo breme dveh doslej uspešno rešenih tožb, vezanih na štiriletni programski razpis, "zaradi svojih napak preložilo na nevladne organizacije". Na novinarski konferenci so dejali, da je osem na razpisu za uprizoritvene umetnosti uspešnih organizacij že prejelo odločbe z nižjimi zneski za 2020.

Januarja lani so iz programskega razpisa ministrstva za obdobje 2018-2021 za področje uprizoritvenih umetnosti izpadle številne prepoznavne nevladne organizacije, osem pa jih je bilo sprejetih v financiranje. Štiri organizacije, ki so na tem področju prejele negativne odločbe, so zoper odločitve ministrstva vložile tožbo na upravnem sodišču. V začetku letošnjega leta je pozitivno razsodbo prejel Zavod Emanat, konec septembra pa še Zavod Maska.

V sodbi, ki so jo prejeli v Maski, je med drugim pisalo, da obrazložitev ministrstva "ne ustreza niti minimalnemu standardu razumne obrazložitve", je na današnji novinarski konferenci dejal direktor tega zavoda Janez Janša. "To pomeni, da se treba hudo zamisliti nad tem, kakšna je kakovost odločb, ki jih na ministrstvu izdajajo. To je pravni dokument, to ni šala," je poudaril.

Pri Nomad Dance Academy Slovenija na odločitev sodišča še čakajo, je pa v sproženih sporih sodišče odločilo tudi v prid zavoda Delak. Trenutno je zadeva vrnjena ministrstvu, kjer se bo morala strokovna komisija, ki določa o odločbah, ponovno sestati in izdati novo odločbo. Sodišče je pritrdilo tudi tožbi Muzeja tranzitorne umetnosti - MoTA, ki pa sodi na področje glasbe.

V zavodu Maska so konec septembra sprva prejeli pozitivno odločbo ministrstva, po kateri bi jim za letni program v obdobju 2018-2021 pripadalo dobrih 119.000 evrov, samo teden kasneje pa so prejeli novo odločbo, v kateri je njihovo financiranje v prihodnjem letu znižano na okoli 105.000 evrov. Janša je dejal, da vse kaže, da se je ministrstvo odločilo, da bo sprva na razpisu določena sredstva namesto osmim uspešnim upravičencem sedaj razdelilo med deset ali pa morda celo med 12 upravičencev, v kolikor bodo na koncu vse tožbe na uprizoritvenih umetnostih rešene pozitivno.

Po besedah Janše se bo Maska, zaradi pomanjkanja financiranja iz programskega razpisa v minulih dveh letih, pobirala še najmanj leto dni, predvsem zato, ker so v obdobju čakanja na novo odločbo zamudili že nekaj razpisov in možnosti mednarodnih povezav, prav tako pa bi lahko imeli težave, ko se bodo prijavljali na nov programski razpis.

Posledice naknadnega znižanja razpisnih sredstev bodo predstavljale škodo tudi dosedanjim upravičencem. Tamara Bračič Vidmar je dejala, da je bilo prek razpisa Bunkerju za letošnje leto sprva namenjenih 113.000 evrov na letni ravni, po rebalansu pa 126.000 evrov. Nedavno so prejeli še odločbo o financiranju v letu 2020, po kateri bodo razpolagali s 102.000 evri. Na Bunkerju bodo dobili 24.000 evrov manj sredstev kljub temu, da bodo sredstva proračuna za kulturo v prihodnjem letu predvidoma višja za 3,5 milijona evrov.

Janša je dodal, da poleg po členu krovnega zakona v kulturi, ki dopušča znižanje sredstev iz programskega razpisa zaradi znižanja celotnega proračuna za kulturo, lahko do znižanja sredstev pride tudi ob znižanju sredstev na določeni postavki, v tem primeru za uprizoritvene umetnosti.

Sodelujoči na konferenci so večkrat opomnili, da je povišanje sredstev za nevladnike in samozaposlene v kulturi del koalicijskih zavez aktualne vlade. Predsednica Asociacije Inga Remeta je dodala, da jim slabo kaže, saj naj bi se po omenjenem povišanju v prihodnjem letu sredstva za kulturo v letu 2021 znižala za šest milijonov evrov.

Med drugim na Asociaciji opozarjajo, da je sreda zadnji rok za vložitev dopolnil k proračunu. Ministrstvo pozivajo, naj ob tem že sedaj upošteva manko finančnih sredstev za leti 2018 in 2019 ter potrebo za dodatna sredstva za novoprispele upravičence iz programskega razpisa v prihodnjem obdobju.