SiGledal, 9. 10. 2023

Aljoša Koltak prejemnik Večerove nagrade za igralske dosežke

V sodelovanju s časopisno hišo Večer so v SLG Celje v petek, 6. oktobra, že štirinajstič zapored podelili nagrado za igralske dosežke članu igralskega ansambla. Strokovna komisija v sestavi Petre Vidali, Jana Krmelja in Kaje Novosel (predsednica) je soglasno odločila, da Večerovo nagrado za igralske dosežke v sezoni 2022/23 prejme Aljoša Koltak za vlogo Akima, Nikitovega očeta v uprizoritvi Oblast teme L. N. Tolstoja v režiji Maše Pelko.
:
:

Foto: Nejc Fon

Aljoša Koltak v uprizoritvi Oblast teme oživi nestereotipen moški lik: to je oče, nevrotična figura, ki ne najde svojega mesta v konstelacijah nasilja. V uprizoritvenem svetu so moški liki pogosto omejeni na tradicionalne vloge, ki reproducirajo obstoječi sistem moči, zato pozdravljamo subtilnost, ki osvetljuje bogatejše in paradoksalne plati patriarhalne resničnosti Tolstojevega teksta.

Koltak je s svojo igro presegel stereotipe, ki pogosto omejujejo moške like na virilno, klišejsko podobo močnega in neobčutljivega posameznika. Njegova upodobitev nestereotipno izraža nevrotičnost, nemoč in spopadanje s čustvenimi izzivi, kar poglablja razumevanje človeške psihologije in paradoksalnosti moške identitete ter ranljivosti v uprizoritvenem prostoru.

Aljoša Koltak, Gledališče Celje, Večerova nagrada

Povezani dogodki

Katarina Koprivnikar, SiGledal, 6. 5. 2013
Aljaž Jovanović: »Jupi-pizda-super«