SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 4. 8. 2021

Ustvarjalec dognanih, nemalokrat genialnih likov

4. avgusta leta 1906 se je v Trstu rodil igralec Rado Nakrst, ki je v rojstnem mestu tudi začel in sklenil igralsko kariero. Bil je tudi arhivar Slovenskega stalnega gledališča, zbiralec tržaških gledaliških listov ter gledališki zgodovinar.
:
:

Rado Nakrst / Foto: Arhiv SLOGI

Kot dvanajstletni fantič je prvič stopil na oder Narodnega doma v Trstu, ki so ga naslednje leto požgali. Šolal se je pri Bratini, Pregarcu in Milanu Skrbinšku. Igralsko zavetje je našel v mariborski Drami, nekaj časa je preživel tudi na odrskih deskah ljubljanske Drame, nato pa se je vrnil v Trst in bil eden prvih igralcev obnovljenega Slovenskega narodnega gledališča, kjer je ustvarjal več kot štirideset sezon.

Rado Nakrst: Bili so to težki časi preganjanja: tavali smo leta in leta po gostilnah in po polporušenih dvoranah in igrali po dvoriščih, hlevih, na prostem, v burji in mrazu.*

Odlikovala ga je izjemna odrska prezenca, veljal je za edinstvenega interpreta. Desetkrat je igral v Cankarjevih in osemkrat v Shakespearovih dramah, slovel pa je predvsem kot interpret Pirandellovih dramskih junakov. Seznam vseh njegovih vlog v slovenskih gledališčih je dostopen na portalu SiGledal v sklopu Repertoar. Največkrat je sodeloval z režiserji Jožetom Kovičem, Osipom Šestom in Vladimirjem Skrbinškom.

Nastopal je tudi na tržaškem radiu in v filmih, med drugim tudi v Plesu v dežju Boštjana Hladnika. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, leta 1972 je prejel Borštnikovo nagrado za igro, leta 1976 Borštnikov prstan in leta 1979 Prešernovo nagrado. Vabljeni tudi k ogledu digitalne razstave, posvečene temu velikemu igralcu.

 

* Rado Nakrst (1988). Dokumenti Slovenskega gledališkega in filmskega muzeja, 24, št. 50/51 (1988), str. 19. Portret.

Rado Nakrst

SNG Opera in balet Ljubljana/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 4. 5. 2020
SNG Opera in balet Ljubljana na spletu
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 28. 12. 2020
Gledališke premiere v času epidemije
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 7. 8. 2019
Nejc Gazvoda in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju