SNG Nova Gorica, 5. 3. 2016

50. ponovitev Srečanja in gostujoča razstava Gremo na Borštnika!

Danes, 5. marca 2016, bo na malem odru SNG Nova Gorica ob 20. uri na sporedu jubilejna, predvidoma zadnja ponovitev predstave Srečanje na domačem odru. Uro pred začetkom predstave bo v avli gledališča odprtje gostujoče razstave Gremo na Borštnika!
:
:

Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

V intimni družinski igri Srečanje nastopata odlična igralca Bine Matoh in Blaž Valič. Kot so zapisali v SNG NG, Matoh v vlogi očeta upravičuje sloves vrhunskega igralca, čigar specialiteta so prav takšni večplastni značaji. Matoh jih zna začiniti s ščepci duhovitosti, jih napraviti prepričljive, človeške, žive. Igralec je bil leta 2004 tudi prejemnik Borštnikovega prstana - najbolj prestižne slovenske nagrade za igralske dosežke.

Avtorica igre je mednarodno priznana in uspešna hrvaška dramatičarka Nina Mitrović, predstavo je režiral že pokojni gledališki ustvarjalec Primož Bebler

Ob 50. ponovitvi predstave Srečanje bodo v SNG NG ob 19. uri odprli tudi gostujočo razstavo Gremo na Boršnika!, na kateri so predstavljeni vsi prejemniki Borštnikovega prstana. Kot so zapisali organizatorji, so obiskovalci vabljeni, da se sprehodijo skozi galerijo "cveta slovenskih igralcev", dosedanjih šestinštiridesetih dobitnic in dobitnikov Borštnikovega prstana, ter obudijo spomin na njihove vloge, podobo, glas. Razstavo so pripravili Slovenski gledališki inštitut, Muzej narodne osvoboditve Maribor in SNG Maribor (Festival Borštnikovo srečanje).

O razstavi, ki je minulo jesen nastala ob 50. obletnici Borštnikovega srečanja, je soavtorica Ana Perne s Slovenskega gledališkega inštituta povedala: »Del razstave, ki je pripravljen tudi v spletni različici na portalu SiGledal, je posvečen dosedanjim šestinštiridesetim prejemnicam in prejemnikom Borštnikovega prstana, najvišje igralske nagrade pri nas, ki jo na festivalu podeljujejo od leta 1970, tako da prstan eno leto prejme igralka, drugo pa igralec. Izbor fotografij beleži njihove igralske začetke, izstopajoče, pogosto tudi nagrajene stvaritve oziroma posamezne vloge, ki ostajajo zapisane v spominih ustvarjalcev in gledalcev. Nekaterim je mogoče prisluhniti na izbranih zvočnih zapisih, o drugih spregovorijo video posnetki, ki zajemajo odlomke dragocenih pripovedi, pa tudi številnih anekdot nagrajenk in nagrajencev, s katerimi smo se pogovarjali v okviru 50. obletnice Festivala Borštnikovo srečanje.«

Povezani dogodki