Kaja Pregrat, SiGledal, 25. 5. 2010

4. mednarodni gledališki festival Slovenskega mladinskega gledališča Prelet

Od 26. do 31. maja bo letos potekal že četrti mednarodni gledališki festival Prelet. Odločili so se, da bo festival letos obarvan v duhu svetovnega nogometnega prvenstva, z glavnim vodilom »ne na prvo žogo«.
:
:

Slovensko mladinsko gledališče se bo za konec svoje sezone predstavilo še z enim dogodkom. Od 26. do 31. maja bo letos potekal že četrti mednarodni gledališki festival Prelet. Odločili so se, da bo festival letos obarvan v duhu svetovnega nogometnega prvenstva, z glavnim vodilom »ne na prvo žogo«. Kot je poudarila umetniška vodja Uršula Centinski, je to geslo tudi sicer glavno bistvo njihovega gledališča. Pred gledalca naj ne bi prinašali ljudskih form, ampak vsebine, ki na prvi pogled niso tako očitne, a vseeno v gledalcu sprožajo teme za premislek.

Festival Prelet je prelet celoletne ustvarjalnosti Mladinskega gledališča. Letošnji program sestavljajo predstave iz preteklih dveh sezon in dve gostujoči predstavi.

Otvoritev festivala se bo, kot omenjeno, pričela v sredo 26. maja s predstavo Moje srce bije zanjo (Srce moje kuca za nju) v režiji Boruta Šaparovića. Ta predstava je nastala na zagrebški neodvisni sceni. Sama uprizoritev je nekakšna rekonstrukcija zelo znane nogometne tekme, ki je bila leta 2007 odigrana na stadionu Wembley. Zmaga hrvaške reprezentance je bila triumfalni dogodek hrvaškega športa, zaradi katerega se Anglija ni uvrstila na evropsko prvenstvo. Moje srce bije zanjo se ukvarja z družbenim fenomenom nogometa kot najmočnejšim povezovalnim elementom nekega naroda. V prvem polčasu spremljamo koreografijo, sestavljeno iz gibalnih elementov, ki poustvarjajo igro hrvaške reprezentance, v drugem pa pridejo na oder igralke drugačnega kova: ženske, ki čakajo na zavodu za zaposlovanje. S svojimi intimnimi pripovedmi pokažejo še drugo plat države.

Na festivalu se bodo predstavile tudi druge že igrane predstave Slovenskega mladinskega gledališča. Po dnevnih si sledijo naslednje: v sredo, 26. maja, bodo poleg gostujoče zagrebške predstave Moje srce bije zanjo uprizorili tudi predstavo Nebojše Pop –Tasića Nižina neba, ki je nastala po Ovidijevih Metamorfozah, v režiji Jerneja Lorencija. V  četrtek, 27. maja, je na sporedu eno izmed najbolj poetičnih besedil britanske dramatičarke Sarah Kane Sla, letos prvič uprizorjeno v Sloveniji, v režiji Vita Tauferja, ter uprizoritev po enem bolj intimnih Pasolinijevih proznih del, zgodba o ljubezni – Amado Mio, v režiji Ivana Peternelja.

V petek, 28. maja, se bosta na sporedu zvrstili predstavi Preklet naj bo izdajalec svoje domovine, v režiji Oliverja Frljiča in uprizoritev zadnjega dela lani preminulega Petra Božiča Šumi, v režiji Vinka Möderndorfera. Prva odpira probleme terorizma, globalne moči in dominacije kapitala nad vsako drugo dinamiko. Druga se navezuje na Božičev roman Chubby was here. Ker lokala Šumi ni več, je pravi čas za odrski odblesk, za odsev takratne generacije in za odsev preminulega časa.

Sobota, 29. maja, bo namenjena predstavi Peklenska pomaranča, po kultnem romanu Anthonyja Burgessa, v režiji Matjaža Pograjca in subtilna inscenacija znamenitega romana Zločin in kazen F.M. Dostojevskega, v režiji Diega de Bree. Ponovili jo bodo tudi v ponedeljek.

V nedeljo si bo možno ogledati še čisto novo in zadnjo uprizoritev, ki jo je pripravil SMG v letošnji sezoni – Vampir. Predstava je nastala po pesnitvi Marine Cvetajeve, v kateri sta glavni temi ljubezen in smrt.

Festival Prelet se bo zaključil v ponedeljek s predstavo Eksplozija spomina 5 (Eksplozija sjećanja 5) v režiji Eduarda Milerja. Gre za gostovanje Kraljevega gledališča Zetski dom iz Cetinja, Črne Gore. V predstavi sodelujeta tudi dva slovenska igralca; Ivan Peternelj, ki je član Mladinskega gledališča in mariborska igralka Ksenija Mišič. Njegov tokratni projekt združuje dve besedili Heinerja Müllerja; monolog človeka v dvigalu (odlomek iz besedila Naloga) in dramsko besedilo Kvartet, napisano po kultnem romanu v pismih Choderlosa de Laclosa Nevarna razmerja. Miler je v svojih preteklih projektih že dokazal, da dobro pozna Heinerja Müllerja, ki ga uprizarja s polno kreativnega intelekta, zato nas brez dvoma tudi ta predstava ne bo pustila hladne.

Direktorica Slovenskega mladinskega gledališča Uršula Cetinski je povedala, da je namen festivala Prelet ta, da bi si ljudje, ki so med sezono zamudili kakšno od njihovih predstav, lahko sedaj ogledali vse naenkrat. Mladinskemu gledališču je v interesu slovensko gledališko umetnost približati tudi tujcem, turistom, predvsem pa selektorjem različnih tujih festivalov, zato so se odločili, da bodo predstave tudi nadnaslovljene v angleščini oz. španščini.

 

Povezave:

- Festival Prelet na spletni strani Slovenskega mladinskega gledališča

Sprašuje Kaja Pregrat, SiGledal, 27. 5. 2010
"Prelet tudi v prihodnje bo, kajti mi smo neuničljivi."
Kaja Pregrat, SiGledal, 26. 11. 2010
“Režija je orkestriranje človeških duš”
Iztočnica Kaja Pregrat, SiGledal, 24. 11. 2010
Postakademijski občutki
Kaja Pregrat, SiGledal, 1. 10. 2010
»Ja, veliko novega, in upajmo dobrega, se obeta«