Sprašuje Kaja Pregrat, SiGledal, 27. 5. 2010

"Prelet tudi v prihodnje bo, kajti mi smo neuničljivi."

Intervju z Uršulo Cetinski, direktorico Slovenskega mladinskega gledališča, o gledališkem festivalu Prelet, ki se v teh dneh (od 26. do 31. maja) odvija že četrtič.
:
:

Vir: spletna stran Slovenskega mladinskega gledališča

Letošnji Prelet poteka že četrtič. Kako ste bili prejšnja leta zadovoljni z obiskom predstav in kaj pričakujete letos?

Obisk predstav je dober. Slovenski gledalci si lahko ogledajo predstave našega repertoarja, ki so jim med sezono ušle, zelo pomembni pa so za nas tudi gledalci iz tujine, ki si lahko v nekaj dneh ogledajo naš program v strnjeni obliki. Tako se vzpostavijo vezi za marsikatero od naših številnih gostovanj v tujini.

Je obisk predstav boljši pri vaših ali pri gostujočih predstavah?

Gostujoče predstave so seveda za slovenske gledalce nekaj novega, vendar jim tudi naše predstave zelo uspešno parirajo.

V letošnji izbor ste vzeli tudi Eksplozijo spomina 5, ki je nastala v Kraljevem domu Cetinje. V predstavi igra vaš igralec Ivan Peternelj. Je vaš namen z gostujočimi predstavami tudi sicer predstaviti uprizoritve, pri katerih sodelujejo vaši člani? Koliko vaši igralci sicer sodelujejo s tujimi gledališči?

 Naši igralci zelo veliko igrajo v matičnem gledališču in to z velikim veseljem. Kadar imajo čas pa se odločijo tudi za sodelovanja z drugimi gledališči, kjer si nabirajo nove izzive. Predstavo Eksplozija spomina 5 smo povabili predvsem zato, ker je zelo dobra predstava, tudi zato, ker bo Eduard Miler januarja v SMG režiral Mefista po romanu Klausa Manna, ker imamo prijazne odnose s Kraljevim gledališčem iz Cetinja, kjer bomo mi nastopili s Frljićevo predstavo Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!. Da v Eksploziji spomina 5 igra tudi Ivan Peternelj pa je za nas lep dogodek, ki še tesneje povezuje obe gledališči.

Vse predstave so podnaslovljene v tujih jezikih. Na tiskovni konferenci ste omenili, da s tem selektorjem za tuje festivale omogočite ogled vaših predstav. Se vam je z uvedbo festivala Prelet torej povišalo število uvrstitev na druge festivale?

Da, festival Prelet dobro vpliva na mednarodno dejavnost našega gledališča, ki je intenzivna, dinamična, zelo pomembna za našo nomadsko identiteto, obenem pa pomemben referenčni prostor, v katerem se potrjujemo kot ugledno evropsko gledališče, obenem pa s tem promovirano tudi Ljubljano in Slovenijo.

V Prelet ne uvrstite zgolj uprizoritev aktualne sezone. Po kakšnem ključu torej izbirate predstave, ki jih uvrstite v Prelet?

Predvsem gre za predstave, ki jih trenutno v SMG največ igramo in so v dobri »kondiciji«.

Po kakšnem ključu izbirate gostujoče predstave?

 Za Prelet nimamo posebnih sredtev, zato izbiramo predstave, ki so nam blizu po vsebini in formi, obenem pa tudi finančno dosegljive, zato gre največkrat za izmenjave. 5. Prelet prihodnje leto pa se bo povezal s festivalom Queer Zagreb in prikazali bomo del njihovega izzivalnega mednarodnega programa.

Lani ste gostovali uprizoritev Turbofolk, v režiji Oliverja Frljića (HNK Ivana Pl. Zajca Rijeka), ki je letos pri vas uprizoril svoj avtorski projekt Preklet naj bo izdajalec svoje domovine. V kolikšni meri se skušate z izborom gostujočih predstav povezovati z drugimi gledališči - in njihovimi ustvarjalci?

Drži, tako Eduard Miler kot Borut Šeparović bosta v letu 2011 režirala v našem gledališču, tako da sta njuni gostovanji za naše gledalce pa tudi za nas same nekakšna umetniška »predjed«.

Kako je s financiranjem festivala? Se Preletu obeta dobra prihodnost?

Zaradi globalne recesije je danes v Sloveniji o rožnati finančni prihodnosti nemogoče govoriti. Ampak Prelet tudi v prihodnje bo, kajti mi smo neuničljivi.

 

Povezave: