ZDUS, 5. 2. 2016

30. jubilejni recital Prešernove poezije

Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) letos že 30. organizira recital Prešernove poezije ob Slovenskem kulturnem prazniku.
:
:

Foto: Arhiv ZDUS

Članice in člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije - igralke in igralci iz vseh slovenskih poklicnih gledaliških hiš, samostojni ustvarjalci na področju kulture in študentje dramske igre na AGRFT – bodo v ponedeljek, 8. februarja točno opoldne na ljubljanskem Prešernovem trgu, mariborskem Maistrovem trgu in na Bevkovem trgu v Novi Gorici s poezijo počastili kulturni praznik.

Prireditev se je pričela pred tridesetimi leti kot protest, kot delček borbe za slovensko kulturno avtonomijo v okviru nekdanje države. Nastala je kot odgovor in protest zoper namene nekdanjih politikov, da na področju nekdanje skupne države naredijo enotno kulturno ministrstvo in na tak način zmanjšajo moč naše slovenske besede in državotvorne drže.

Z interpretacijami našega nikoli dokončno razkritega pesnika se bodo predstavili članice in člani stanovskega združenja. Med nastopajočimi bodo tudi naši vrhunski dramski umetniki ovenčani z najvišjimi državnimi priznanji. Letošnji  skupni imenovalec recitala je »svoboda«.

Recital se bo na vseh treh prizoriščih tudi letos pričel z nepogrešljivo Prešernovo Zdravljico. V Ljubljani jo bo recitiral Aleš Valič, v Mariboru Rado Pavalec in v Novi Gorici Neda R. Bric. Dramski umetniki bodo recitirali pesmi Franceta Prešerna ob vsakem vremenu vse tja do 13. ure in še čez. Igralke in igralci nastopajo prostovoljno. Recitale bodo povezovali Janko Petrovec (v Ljubljani), Neda R. Bric (v Novi Gorici) in Mateja Pucko (v Mariboru). Slavnostna govornica ob 30. letnici recitala bo v Ljubljani bo ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Za radijskih neposredni prenos na 1. in 3. programu Radia Slovenija bo poskrbel režiser Alen Jelen. Recital se bo slišal tudi na valovih Radia Maribor in Koper.

Letos prvič ZDUS pripravlja istočasno recitale na treh prizoriščih. S Prešernovo poezijo bo objeta Slovenija. S pomočjo nacionalnega radia bo vzpostavljen tudi zvočni most med Ljubljano, Mariborom in Novo Gorico.

Slovenski kulturni praznik, ZDUS