Mini teater, 17. 6. 2010

12. Mini poletje 2010

V nedeljo, 20. junija 2010 ob 20.00, odpiramo na Ljubljanskem gradu 12. Mini poletje, festival za otroke in družine.
:
:

CIRK / foto Laura Peviani

Na otvoritveni slovesnosti bomo v kapeli Ljubljanskega gradu odprli razstavo mladega likovnega ustvarjalca Surena Safaryana iz Armenije. Sledila bo predstava CIRK znamenitega italijanskega cirkusa Pantakin Circo Teatro. Vstop je prost.
 
Kot pojasnjuje direktor Mini teatra Robert Waltl, Mini poletje v Mini teatru skrbno pripravljajo vse leto. Spremljajo produkcijo predstav za otroke po vsem svetu in se vsako leto znova trudijo pritegniti različne prakse lutkovnih, estetskih, jezikovnih poetik izražanja, predstavijo različne tehnike gledališča in animacije in različne tehnologije. »Letos smo še posebno veseli italijanskega cirkusa Pantakin Circo Teatro, ki bo v predstavi CIRK združil svet gledališča in cirkusa, v kateri glavno vlogo prevzame klovn. To gostovanje je ob izjemni prizadevnosti direktorice Roberte Ferrazza obiskovalcem Ljubljanskega gradu omogočil Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji,« pojasnjuje Waltl.
 
CIRK – ko je vse mogoče

CIRK je zgodba o majhnem cirkusu. Upodablja jo pet igralcev in cirkuških umetnikov različnih narodnosti (italijanske, belgijske in švicarske) pod nizozemsko režisersko taktirko Teda Keijserja. Zgodba je ena izmed najzanimivejših izvedb novega cirkusa.

Navdušuje me element,” pravi režiser Ted Keijser, “ki je skupen cirkuškim umetnikom in igralcem. To je lik klovna, ki se pojavi tako v gledališču kot tudi v cirkusu. Nekoč smo bili pod cirkuškim šotorom priča vsemu, kar smo si lahko zamislili; spremljali smo človekovo srečo in nesrečo, njegovo željo, da izrazi svojo nadarjenost, v najhujšem primeru pa celo njegov boj za preživetje.«

CIRK / fotodiBaggiani 

Na odru se bo predstavilo pet likov (Emmanuelle Annoni, Giovanna Bolzan, Emanuele Pasqualini, Benoit Roland, Beppe Tenenti – Sipy) z različnimi značajskimi lastnostmi in spretnostmi, ki s svojo evokativno močjo glasbe in s pomočjo gledalčeve domišljije ter neomajne želje, da bi presenetili občinstvo z osupljivimi točkami, živijo in oživijo bogato domišljijo, dokler se jim zopet ni treba soočiti z malimi velikimi težavami vsakdanjega življenja.

Cirk je predstava, v kateri je vse mogoče. Gre za komično tragedijo umetnosti preživetja na treh žogah, napeti vrvi in palici, prežeto z energijo.
 
Suren Safaryan, Živo življenje

V kapeli na Ljubljanskem gradu bo od 20. junija pa do 29. avgusta razstavljal armenski umetnik Suren Sufaryan. V Slovenijo prihaja v okviru mednarodnega projekta Lutkovna nomadska akademija. V Erevanu rojeni umetnik četrte generacije slikarjev iz družine Safaryan se je rodil leta 1983 in je diplomiral iz likovne umetnosti na Državni akademiji lepih umetnosti v Erevanu.

Leta 2002 je postal član UNIMA (Union Internationale de la Marionnete). Sodeloval je na številnih državnih in mednarodnih razstavah mladih v Nemčiji, Italiji, Franciji, Rusiji, Gruziji, na Kitajski in tako naprej.  V letu 2008 je Safaryan postal član Združenja umetnikov Armenije.

Safaryan je sodeloval na tretjem International Art bienale v Pekingu, na Bienale Internationale Dell 'Arte Contemporanea v Firencah in 3. Mednarodnem festivalu umetnosti v Moskvi, kjer je dobil diplomo žirije. Leta 2009 je postal član Ustvarjalnega združenja poklicnih umetnikov v Moskvi. Je oblikovalec več kot ducata lutkovnih predstav in prireditev.

Safaryan ustvarja v različnih žanrih. Priljubljeni motivi so tihožitja, kompozicije, krajina (urbanistična), oblikovanje za gledališče in ženske podobe. Je goreč zagovornik strukture in barve. Umetnik gradi črte in barve, tako da je slika na platnu obdarjena z jasnostjo. Dodaja veliko dekorativnih elementov. Njegova dela izražajo moč s čisto barvo čez ravno površino. Barva je prevladujoči dejavnik njegove umetnosti. Uporablja jo kot simbolno in kot izrazno sredstvo.
 
Vsako nedeljo do 29. avgusta

V sklopu letošnjega programa se bodo vsako nedeljo razen 15. avgusta predstavila gledališča, skupine in posamezniki iz Slovenije, Italije, Bolgarije, Češke, Hrvaške, Slovaške in Belgije. Robert Waltl pravi: »Temeljni namen Mini poletja je vsem, ki si želijo dobrih gledaliških predstav in kakovostnih lutkovnih ubeseditev pravljic, nuditi to veselje tudi poleti. Že 12. leto popestrimo otrokom poletne nedelje in še kak dan zraven. Letos vas vabimo tako na predstave uveljavljenih gledališč za otroke kot posameznikov in glasbenih skupin.«

Ob gledališko lutkovnih predstavah bodo organizirali tudi delavnice. Ajda Toman bo ves julij razveseljevala otroke na Mini delavnicah s Piko, poučno in zabavno bo, obljublja. Avgustovske nedelje med 17. in 18.30 pa bodo na grajskem dvorišču Ljubljanskega gradu likovni umetniki iz društva Sezam, katerega poslanstvo je Brez igre ni otroštva, pripravljali ustvarjalne delavnice za otroke.

V dvanajstih letih je festival pridobil velik mednarodni ugled, dobre kritike strokovne javnosti in izjemen obisk gledalcev vseh starosti. Različni jeziki, različne lutkovne tehnologije in različni pristopi k lutkovni umetnosti zagotovo uvrščajo mednarodni festival Mini poletje med dogodke, ki pripomorejo k bogatejši in še bolj kakovostni kulturni podobi Ljubljane in Slovenije.

Program: www.mini-teater.si

Mini teater, Mini poletje