STA, 10. 6. 2010

Župančičeva nagrada za življenjsko delo Vasji Predanu

Znani so dobitniki Župančičevih nagrad, ki jih ljubljanska občina podeljuje za dosežke v umetnosti.
:
:

Nagrado za življenjsko delo prejme teatrolog, kritik, književnik in urednik Vasja Predan, za ustvarjanje v minulih dveh letih pa bodo nagrajeni glasbenik Milko Lazar, pisatelj in urednik Slavko Pregl ter dramatik in režiser Matjaž Zupančič.

Teatrologu, gledališkemu in literarnemu kritiku, književniku in uredniku Vasji Predanu bodo nagrado za življenjsko delo podelili ob njegovi 80-letnici, in sicer za izjemen opus kritiških analiz ter pronicljivih, pisateljsko vživetih interpretacij slovenske književnosti in gledališča. Nagrajen je tudi za dolgoletno ustvarjanje visokega javnega intelektualnega dialoga znotraj slovenske in svetovne umetnosti in kulture v vlogi urednika Naših razgledov.

Glasbeniku, skladatelju, saksofonistu, pianistu in aranžerju Milku Lazarju bodo nagrado za ustvarjanje v minulih dveh letih podelili za vrhunsko izvirno in poustvarjalno glasbo, ki z inovativnimi stvaritvami plemeniti slovenski kulturni prostor. Z gostovanji zunaj naših meja pa predstavlja ambasadorja sodobne slovenske glasbene kulture, piše v obrazložitvi nagrade.

Pisatelj, založnik, urednik in javni delavec v kulturi Slavko Pregl nagrado prejme za nepogrešljivo nagovarjanje mladih v literarnih delih, ki s humorjem in duhovitim metajezikom ulice prepričljivo izrisujejo socialne in psihološke svetove odraščanja ter poučno odslikavajo podobo sodobnega slovenskega socialnega in vzgojnega okolja.

Dramatik, režiser, romanopisec in univerzitetni profesor Matjaž Zupančič pa je nagrajen za bogat dramski in režijski opus, v katerem kot ključna osebnost slovenskega gledališča in najpogosteje uprizarjan slovenski dramatik v Evropi zajema iz širokega referenčnega prostora slovenske in svetovne dramske književnosti, ob čemer mojstrsko obvladuje dramski dialog.

O nagrajencih je odločala komisija v sestavi umetnikov in humanistov: Matjaž Kmecl, Meta Hočevar, Aldo Kumar, Ranko Novak, Vojko Vidmar in Metod Pevec. Član komisije je bil tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Že 45. Župančičeve nagrade bodo v Mestnem muzeju Ljubljana podelili v četrtek, 10. junija, ob 20. uri, so sporočili z ljubljanske občine.

Župančičeva nagrada, Matjaž Zupančič