Gledališče Glej, 9. 4. 2010

Škrip Orkestra – ženska banda izdala svoj prvi CD

O fenomenu prehajanja iz gledaliških na glasbene odre in nazaj.
:
:

Škrip Orkestra je bil najprej naslov gledališke predstave, danes pa je to tudi glasbena skupina, ki je izdala svoj prvi nosilec zvoka. Obenem je to ena od najbolj zanimivih svežih glasbenih (in gledaliških) skupin pri nas, vsaj sodeč po številu gostovanjih na domačih in tujih odrih v kratkem času njenega obstoja.

Gledališka predstava z naslovom Škrip Orkestra je bila premierno izvedena septembra 2009 v ljubljanskem Gledališču Glej, in sicer kot režijski prvenec Jelene Rusjan. Čeprav je šlo formalno za gledališki projekt, je uprizoritev postregla z nenavadno glasbeno zasedbo, ki izza svojih gledaliških korenin ni skrivala apetita po koncertnih odrih. Predstava-koncert je presenetila z zavidanja vrednim glasbenim nastopom, kot ga slovenska glasbena scena do takrat še ni videla, hkrati pa tudi z dovršeno gledališko-plesno režijo predstavljenega materiala.

Škrip Orkestra
je danes, zdaj lahko že rečemo, edinstven fenomen na slovenski gledališko-glasbeni sceni, saj suvereno prehaja med obema omenjenima scenama. Odlično igralsko-glasbeno zasedbo sestavljajo režiserka, avtorica in vodja ansambla Jelena Rusjan, prodorna igralka in pevka Barbara Krajnc in znana hrvaška igralka in pevka Ana Franjić. Omenjene tri glasbenice/gledališčnice tvorijo trdo jedro, ki ga po potrebi nadgrajujejo pridružene članice Urška Vohar, Leja Jurišič, Neja Tomšič in Andreja Kopač. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da vse članice orkestre nastopajo v mnogoterih vlogah: igralskih, pevskih, inštrumentalnih, plesnih idr.

A če je bilo na začetku njihove kratke kariere moč najti skeptike, ki so govorili, da Škrip Orkestra sodi le na gledališke deske, so dekleta dokazala, da so iz drugačnega testa. V zadnjega pol leta so obiskale najrazličnejše festivale, tako gledališke kot glasbene, ter plesoč in pojoč rušile meje med gledališko in glasbeno sceno v Sloveniji (festival Mesto žensk, Ljubljana, Ormož) in po državah nekdanje Jugoslavije (Klub Močvara in TEST! Festival, Zagreb; Mednarodni festival Kosovo, Priština; v letu 2010 bodo obiskale še Srbijo in Makedonijo), zato ne preseneča, da se jim v jeseni obeta turneja po ZDA (New York, South Carolina itn.).

Zdaj pa nazaj k njihovemu prvemu nosilcu zvoka z naslovom Škrip Orkestra. Tudi na glasbenem prvencu Škrip Orkestra ustvarja »škrip muziko«, kakršne pri nas zagotovo še niste slišali. Gre za muziko, ki jo težko žanrsko omejimo, zato jo tudi težko enostavno poimenujemo. Predlagamo, da si raje pomagamo s poimenovanji, ki so si jih izbrale članice Škrip Orkestre same: »Noir kičasta avdio-avantura,  ki vas vodi onstran nočnih mor.« / »Otroški napevi v preobleki brezkompromisnega škrip punka.« / »Glasba z industrijsko napako, ki preigrava človekove zmote.« / »Melodije iz prve roke, ki se igrajo na inštrumente iz druge roke.« / »Oddaljeni glasovi iz otroške sobe, podprti s čistimi zvoki človeške zlobe.« / »Lounge music from hell.«

Vsekakor gre za nenavaden in težko pričakovan plošček na domači sceni. Želimo vam obilico užitkov ob poslušanju. Če vam uspe, izkoristite priložnosti in si Škrip Orkestra oglejte v živo, 16. aprila v Gledališču Glej, kjer bo tudi uradna predstavitev ob izdaji ploščka ali na ponovitvi predstave 16. in 17. maja, v matični dvorani, dvorani Gledališča Glej.

 
Gledališče Glej, 11. 5. 2010
Škrip Orkestra
SMG, Gledališče Glej, 21. 4. 2015
Prihaja festival Prelet!
Gledališče Glej, 12. 6. 2009
Čarobna jasa