SiGledal, Gledališče Glej, 25. 10. 2023

Glej, ŠtudenTeater 9.0

Že deveto sezono s študentkami_i in gledališkimi ustvarjalkami_ci začenjajo študijski proces ustvarjanja avtorskih predstav. Vpis v novo sezono ŠtudenTeatra poteka do 15. oktobra.
:
:

Foto: Gledališče Glej

Odprt je vpis v deveto sezono ŠtudenTeatra! Za vse tiste, ki ste vedno slutili_e, da imate v sebi performerja_ko, pa mu_ji do zdaj še niste pustili_e, da skoči na oder. Odlični_e profesionalni_e igralci_ke in režiserji_ke vas bodo popeljali_e skozi večmesečne delavnice avtorskega gledališča do končne predstave. Spoznali_e boste zgodovino, producente, prizorišča, teorijo, predvsem pa prakso teatra..

ŠtudenTeater je program za študente_tke negledaliških programov, ki želijo nadgraditi svoje gledališko in ustvarjalno znanje in živeti oder. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Gledališče Glej, Moment v sodelovanju z GT22, Hiša otrok in umetnosti, ZKD Nova Gorica s svojo profesionalno in strokovno podporo oblikujemo in vodimo ideje študentov_k v okvirih avtorskega, plesnega, lutkovnega, performativnega in glasbenega gledališča.

Ponovno ponujajo dva izobraževalna modula: enega za tiste, ki jih zanimajo osnove gledališča na teoretskem nivoju (MODUL 1), ter drugega za tiste, ki si po uvodnih teoretskih predavanjih in skupinskih delavnicah želijo stati tudi na odru (MODUL 2).

Rok prijave je 15. oktober 2023. Kontakt: info@glej.si.

Kako poteka letošnji ŠtudenTeater?

Po uvodnih skupinskih delavnicah in izobraževanih kursih pod vodstvom vrhunskih strokovnjakov_inj (MODUL 1) se boste razdelili_e v gledališke skupine, ki bodo oblikovane glede na polje zanimanja (sodobni ples, avtorsko gledališče, lutke, interdisciplinarni pristopi itn.) ter skozi ustvarjanje avtorske predstave razvili_e svojo lastno gledališko poetiko (MODUL 2). Na koncu sledi festival ŠtudenTeater 9.0, na katerem boste javnosti predstavil_e svoje predstave.

Kraj izvedbe: Ljubljana, Maribor, Koper, Nova Gorica

Termini: oktober 2023 - marec 2024

Cena za udeležence v Ljubljani:

MODUL 1 (uvodne skupinske delavnice in teoretska predavanja): 75 evrov

Po zaključku modula se lahko odločite za doplačilo razlike v ceni in udeležite programa MODUL 2 (praktične delavnice in ustvarjanje predstave).

MODUL 2 (uvodne skupinske delavnice, teoretska predavanja, praktične delavnice z mentorji in produkcija predstave): 115 evrov

Cena kotizacije za udeležence v Ljubljani vključuje udeležbo pri programu Abonma Transferzala. 

Nekaj vprašanj ...

Kdo se lahko prijavi?
Mladi_e in mladi_e po srcu - načeloma pa stari_e med 18 in 30 let. Študentski status ni pogoj za sodelovanje. Prijavijo se lahko tako posamezniki, kot tudi že delujoče skupine, ki so pripravljene sprejeti še kakšnega člana.

Kako se lahko prijavite?
Izpolnite prijavnico na spletni strani

Kako bo potekalo delo?

  • UVODNA VIKEND DELAVNICA: Vsi_e prijavljeni_e se bomo zbrali_e na uvodni vikend delavnici oktobra v Ljubljani, kjer bomo obdelali_e tematike performansa, igre, govora in giba.
  • CIKEL TEORETSKIH PREDAVANJ: Uvodnemu vikendu bodo sledila teoretska online predavanja o osnovah gledališča ter neodvisni uprizoritveni sceni s strani prepoznavnih dramaturgov, režiserjev in performerjev. Nato sledijo fizični obiski hiš različnih producentov neodvisne uprizoritvene scene.
  • PRAKTIČNE DELAVNICE Z MENTORJI: Skozi študijske vikende avtorskega gledališča boste z mentorji ustvarjali_e v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Novi Gorici (točen razpored terminov in mentorjev bo za vsak kraj objavljen na uvodnem vikendu v Ljubljani). V študijskem procesu se bomo dodatno spoznali_e in na podlagi skupnih interesov sestavili_e skupine.
  • Vsaki skupini bo dodeljen mentor_ica (poklicni_a gledališki_a ustvarjalec_ka-režiser_ka, igralec_ka, performer_ka), ki bo skupini pomagal_a pri oblikovanju koncepta in predstave.
  • Vsaka skupina bo ob pomoči svojega_e mentorja_ice izdelala (genialno) predstavo, ki bo predstavljena na festivalu ŠtudenTeater v Ljubljani in s premierami v Mariboru, Kopru in Novi Gorici predvidoma marca 2024.

Prijava do 15. oktobra na tej povezavi.

Glej, ŠtudenTeater