Razstava Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991

:
:

Foto: Arhiv SLOGI

Razstava Prostor v prostoru bo prva pregledna razstava, ki bo slovensko scenografijo hkrati prikazala z zgodovinskega, stilnega, likovnega in gledališkega vidika. S pomočjo ohranjenih maket, scenskih osnutkov v različnih likovnih tehnikah, skic, načrtov in fotografij predstav, med njimi tudi najmanjšega scenskega osnutka v velikosti pisemske znamke, bodo predstavljeni scenografija kot veda, delo sodobnih in starejših scenografov ter razvoj prostorov igre na slovenskih odrih. Ker je večina scenografov starejše generacije tudi pomembnih slovenskih likovnih umetnikov, bo razstava poudarila tudi gledališki del njihovih opusov, ki je bil do zdaj slabše predstavljen (na primer dela Ivana Vavpotiča, Maksima Gasparija, Avgusta Černigoja, Gabrijela Stupice idr.). Razstava bo scenografijo umestila v slovensko in evropsko likovno umetnost ter gledališko zgodovino.

Privlačna, interaktivna in vizualno bogata razstava bo pregledna in zanimiva tako za gledališko, umetnostnozgodovinsko in likovno stroko kot tudi za najširšo slovensko javnost ter bo prinesla nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na naših tleh.

Razstavo pripravlja Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) v sodelovanju z Narodno galerijo, na ogled je bila v razstavnih prostorih Narodne galerije v Ljubljani od 25. 4. 2019 do 8. 9. 2019, med 4. 10. 2019 in 9. 11. 2019 pa je na ogled v UGM Studiu v Marivoru. Avtorica razstave je mag. Ana Kocjančič, oblikovalec Andrej Stražišar.