Arheologija gledališča: O, krasni dnevi

:
:

Foto: Peter Uhan

SNG Drama Ljubljana v sodelovanju z Arhivom RTV Slovenija začenja novo programsko platformo Arheologija gledališča, v okviru katere bodo predvajani arhivski posnetki predstav.

V novembru se v SNG Drama Ljubljana z arhivskim posnetkom uprizoritve O, krasni dnevi Samuela Becketta iz sezone 2003/04 poklanjajo spominu Štefke Drolc, prve dame slovenskega gledališča. Beckettova igra O, krasni dnevi velja za pravo mojstrovino, saj je prizor z nesrečno, a očarljivo in zabavno Winnie, ki se na gričku sredi praznega odra (sveta) počasi pogreza v pesek, postal ena najprepoznavnejših ikon gledališča 20. stoletja. V uprizoritvi, ki jo je v sezoni 2003/04 režirala Meta Hočevar, poleg Štefke Drolc (kot Winnie) igra še en velemojster igralske umetnosti Danilo Benedičič (kot Willie).

***

Zgornji foyer, prostor nad Drama Kavarno, je posvečen Jerneju Šugmanu. Šugmanov salon je namenjen predvajanju arhivskih posnetkov uprizoritev, pogovorom, predavanjem in druženju. V sodelovanju z Arhivom RTV Slovenija bo tako SNG Drama Ljubljana letos začela novo programsko platformo Arheologija gledališča. Namen je preprost: obuditi spomin na najboljše dosežke Drame, omogočiti ljubiteljem gledališča, strokovnjakom in študentom zgodovinski pregled delovanja gledališča. Uprizoritvam, ki so obsojene na to, da z zadnjim zastorom ugasnejo, želijo tako dati novo življenje. Vsak drugi četrtek sezone 2018/19 bo ob 20.00 v Šugmanovem salonu na ogled katera od slovitih uprizoritev Drame, ki so shranjene v bogati zakladnici Arhiva RTV Slovenija. Vstopnino bodo namenili Skladu Jerneja Šugmana, ki ga je ustanovilo Združenje dramskih umetnikov Slovenije in je namenjen štipendiranju nadarjenih gledaliških ustvarjalcev.