STA, 6. 10. 2023

Žurajevo opero Blühen revija Opernwelt razglasila za operno praizvedbo leta

Nemška revija Opernwelt je opero skladatelja Vita Žuraja Blühen (Razcvet), ki so jo krstno izvedli januarja v Frankfurtu, razglasila za operno praizvedbo letošnjega leta. Nastala je po naročilu operne hiše v Frankfurtu na libreto Händla Klausa in je najobsežnejše Žurajevo delo doslej. Uprizorili so jo osemkrat in je doživela dober medijski odziv.
:
:

Foto: Pixabay

Kot je sporočil Vito Žuraj, so njegovo noviteto za operno praizvedbo leta izbrali kritiki. Enak naziv je prejela tudi opera La Legende de Tristan Charlesa Tournemireja, je na svoji Facebook strani sporočila revija Opernwelt. Med drugimi dobitniki je denimo tudi šef dirigent Berlinskih filharmonikov Kirill Petrenko, ki je bil izbran za opernega dirigenta leta.

Avstrijski libretist Klaus je zgodbo za opero, ki jo je uglasbil Žuraj, povzel po zadnji pripovedi nemškega pisatelja Thomasa Manna z naslovom Die Betrogene (Prevarana) o vdovi, ki se zaljubi v veliko mlajšega moškega ter je v razcvetu zaljubljenosti soočena z neozdravljivo boleznijo.

Libretist in skladatelj sta jo zasnovala v sedmih prizorih in se pri tem osredotočila na protagonistko, ki sta jo poimenovala Aurelia. Opero je režirala mezzosopranistka Brigite Fassbaender, izvedel pa jo je ansambel za sodobno glasbo Ensemble Modern pod vodstvom Michaela Wendeberga. V pevski zasedbi je bila tudi sopranistka Nika Gorič.

Svetovno premiero v frankfurtski operi, po naročilu katere je nastala, so nemški mediji označili za velik uspeh za sodobno opero. Skladatelj je napisal glasbo, ki je "zadela v bistvo", so denimo zapisali pri časniku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Blühen je druga Žurajeva opera po Orlandovem gradu, ki so jo krstno izvedli v nemškem Bielefeldu pred desetimi leti.

Vito Žuraj, Frankfurt, Blühen, Nemčija