JSKD, 18. 5. 2015

Znani so nagrajenci Vizij 2015

V Novi Gorici so se konec tedna (od petka, 15. 5., do nedelje, 17. 5.) na Festivalu mladinske ustvarjalnosti Vizije 2015 v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) zbrali številni mladi igralci, lutkarji, fotografi in glasbeniki, ki so v treh dneh predstavili sedem gledaliških in tri lutkovne predstave, dve razstavi fotografij devetih avtorjev in pet krajših rock koncertov.
:
:

Proračun obcestne svetilke / Foto: Matej Maček

Festival se je včeraj zaključil s podelitvijo nagrad najboljšim. Med gledališčniki je slavilo Gledališče ggNeNi, KD Teater Grosuplje, ki je žirijo navdušilo z ugledališčeno poezijo Srečka Kosovela z naslovom Proračun obcestne svetilke. Predstava se je tako uvrstila v spremljevalni program 54. Linhartovega srečanja, festivala gledaliških skupin Slovenije, ki bo potekal konec septembra v Postojni. Vizionarja za najboljšo rock skupino je prejela mlada rock skupina Teenagers iz Šmarja pri Kopru, ki ji bo Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici za nagrado omogočila brezplačno snemanje videospota.

Vizionarje leta 2015 je ocenila in izbrala strokovna žirija v sestavi dramaturg, scenarist, režiser in umetniški vodja gledališča Glej Marko Bratuš (predsednik žirije), glasbenik in kantavtor Zoran Predin, raper, igralec in lutkar Jose in gengsta raper primorske regije Smaal Tok, ki je letos podelila še naslednje vizionarje: Vizionarja za skupinsko igro je prejela Gledališka šola Prve gimnazije Maribor s predstavo Jaz ali kdo drug avtorice Maje Pavelić, vizionarja za najboljšo moško in žensko vlogo sta prejela Lovro Zafred in Alja Osmani za vlogi Len in Pam v predstavi Rešeni avtorja Edwarda Bonda Gledališča Gnosis II. gimnazije Maribor, rock vizionarja za najboljšega inštrumentalista je prejel Aljaž Omejec, bobnar skupine The Spankakes iz Višnje Gore, rock vizionarja za avtorski pristop pa skupna Ice on fire iz Novega mesta. 

Vloga Vizij in Tedna ljubiteljske kulture je med drugim širšo javnost opozoriti na večkrat prezrto dejstvo, da je ljubiteljska kultura kul in mlada, da se z njo na različnih področjih ukvarja ogromno mladih tako v mestnih središčih kot tudi na podeželju in da jih kultura bogati, ker med njimi spleta nove in globlje vezi, širi obzorja in veseli. Poleg tega pa so ravno Vizije in visoka kakovost umetniških stvaritev mladih, ki jih lahko vsako leto vidimo in doživimo na tem pomembnem festivalu, priložnost, da opozorimo, kako pomembno je, da tako mlade kot tudi starejše ljubiteljske ustvarjalce vodijo usposobljeni mentorji.

Izjave članov strokovne žirije Vizij 2015

Marko Bratuš, predsednik žirije: »Kot opažam, so stvari še zmeraj preveč v rokah mentorjev. Pogrešam večji impulz s strani dijakov. Tu je klika dijakov, ki bi rada oponašala teater, in druga klika, ki bi rada ustvarjala. Sicer pa bi pohvalil izbiro tekstov, ki je malo na robu tudi za ljubiteljsko sceno. Vedno, ko ocenjujem, gledam, kaj so hoteli narediti in kaj so dejansko naredili. Bolj kot žanr predstav bi zato izpostavil vidik, kako razumejo, kar delajo. Tu pa opažam zelo veliko razlik.«


Jaz ali kdo drug / Foto: Matej Maček
Zoran Predin: »Današnje mlade skupine delujejo v bistveno težjih razmerah, kot smo to počeli mi v osemdesetih letih, v času novega vala, saj glasba danes ni več medij, ki bi deloval kot nosilec družbenokritičnega sporočila, ampak je skrčena na zabavni nivo. Zato je vsaka skupina, ki poskuša delovati z avtorskim izrazom, z angažiranimi besedili obsojena na nerazumevanje, na marginalen položaj oziroma na manjšo pozornost javnosti. Veliko mladih skupin se že na začetku hoče primerjati z vzorniki, celo preigravajo pesmi tistih, ki jim hočejo biti podobni. Po drugi strani pa je za razliko od naših časov obvladovanje inštrumentov na bistveno višjem nivoju. Danes ni več glasbenikov, ki bi se v imenu umetniškega izraza prebijali s pomanjkljivim obvladovanjem inštrumenta. Ni več prostora za padalce. Sicer pa najbolj pogrešam besedila v slovenskem jeziku. Najbrž je to samo moj problem, želim si pa, da to ne bi bil samo moj problem.«

Jose: »Gledališko področje kaže, da so v ospredju ustvarjanja mladih njihov položaj v družbi, stvari, o katerih razmišljajo, denimo ujetost oziroma želja po tem, da bi nekaj spremenili. Najbolj so se me dotaknile predstave, v katerih se mladi sprašujejo, kako se na splošno znajti v tem svetu, ki ga v tej starosti do neke mere že spoznaš in imaš najbrž vizijo o tem, kaj bi se dalo narediti. Glede lutk se mi zdi škoda, da ni več spuščanja v to področje. Menim, da lutka ni še popolnoma dojeta kot simbol, preko katerega lahko govoriš o vsem. Mladi glasbeniki so me prepričali, si pridobili mojo naklonjenost, ko sem pri njih začutil, da v interpretacijo dajejo sebe in to tudi posredujejo občinstvu. Do preskoka iz tega, da posnemaš svoje idole, v to, da postaneš avtentičen, seveda ne more priti naenkrat. Če kaj, bi jim svetoval, naj iščejo same sebe znotraj tega, kar počnejo. Kajti mi v občinstvu hočemo njih in ne njihovih idolov.«

Smaal Tok: »Prvo ku prvo ne zastuopim, zakej nism biu jst predsednik žirije. Sm prou malo zgubu vjro u človečanstvo. So se mi dopadle pupce, ma sm lohku gledou smo fante, k če ne bi me scbala Radmila. In ble so tudi lutke!«

Utemeljitve priznanj

Vizionar za najboljšo predstavo: Nagrado za najboljšo predstavo je žirija podelila predstavi “Proračun obcestne svetilke” Gledališča ggNeNi, Kulturnega društva Teater Grosuplje. Obcestna svetilka je s svojo uravnoteženo zmesjo govora, giba in predvsem mladostniške interpretacije uspela ujeti duh poezije Srečka Kosovela in jo predstaviti kot poezijo sicer izjemno nadarjenega sovrstnika, a še vedno mladostnika. Dramaturgijo predstave pomembno sooblikujejo tudi izseki, poročila iz Kosovelovega življenja, ki pomagajo njegovo poezijo postaviti v odnos s časom in prostorom, v katerem je Kosovel ustvarjal. Dodana vrednost predstave je predvsem v mladostnikih, ki so nadvse zrelo interpretirali vizionarsko poezijo njihovega vrstnika.


Rešeni / Foto: Matej Maček
Vizionar za skupinsko igro: Nagrado za skupinsko igro je žirija podelila igralcem predstave “Jaz ali kdo drug” Gledališke šole Prve gimnazije Maribor. Skupina igralcev s Prve gimnazije v Mariboru je brez večjih težav obvladala gledališko igro na dveh ravneh; na ravni navidezne zasebnosti in na ravni gledališke igre. Skupina je osredotočeno, pozorno in gladko preskakovala iz posamičnih vlog v člane zbora in nazaj. S svojo odločno igro so dali zgled, kako bi morala delovati dobro usklajena skupina.

Vizionar za glavno žensko in glavno moško vlogo: Nagradi za glavno žensko in glavno moško vlogo je žirija podelila Alji Osmani in Lovru Zafredu iz predstave “Rešeni” v izvedbi Gledališča GNOSIS Druge gimnazije iz Maribora. Glavna tematika predstave Rešeni je brezizhodnost in ujetost v nesrečne, neskočno ponavljajoče se vzorce, v katerih sta se znašla glavna lika Pam in Len. Alja Osmani in Lovro Zafred sta doživeto, natančno in brez kakršnega koli pretiravanja odigrala paleto napetih, a potlačenih čustvenih stanj in tako več kot uspešno opravila svojo igralsko nalogo. Alja Osmani je vlogo Pam odigrala čvrsto in odločno, pri čemer je bila najboljša ravno v najtežjih trenutkih. Lovro Zafred pa je svoj lik gradil postopoma in ga tekom predstave uspešno in prepričljivo razvil iz naivnega fantiča v polnokrvnega zafrustriranega moškega.

Vizije so bile uvodni festival Tedna ljubiteljske kulture, ki bo po vsej Sloveniji in v zamejstvu potekal do nedelje, 24. 5. 2015, in katerega častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Direktor festivala Vizije je Matjaž Šmalc, samostojni strokovni svetovalec za gledališče in lutke pri JSKD.

Povezava: programska knjižica Vizij 2015

Vizionar, Vizije