STA, 9. 9. 2023

Znani bodo nagrajenci na področju slovenske lutkovne ustvarjalnosti

Z razglasitvijo zmagovalcev in podelitvijo nagrad se bo danes v Mariboru zaključil 12. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki predstavlja izbor najboljših slovenskih lutkovnih stvaritev preteklih dveh sezon. Ob tem bodo podelili tudi Klemenčičevo nagrado in Pengovove listine za leto 2023.
:
:

Foto: Arhiv festival Bienale lutkovnih ustvarjalcev

Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki ga od leta 2001 prireja Ustanova lutkovnih ustvarjalcev, je osrednji nacionalni festival, ki si poleg nagrajevanja najboljših stvaritev zadaja nalogo predstavitve slovenskega lutkovnega ustvarjanja širši domači in mednarodni strokovni javnosti ter izmenjave znanj in izkušenj med lutkovnimi ustvarjalci.

Selektorica Zala Dobovšek je po ogledu 41 predstav uvrstila v tekmovalni program šest predstav. Na bienalu v prostorih Lutkovnega gledališča Maribor jih je ocenjevala mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo Alja Predan, Jelena Sitar Cvetko in Igor Tretinjak. Zmagovalce bodo razglasili na današnjem zaključku festivala.

Ob tem bodo podelili tudi Klemenčičevo nagrado in Pengovove listine za leto 2023, ki jih podeljuje Društvo slovenskih lutkovnih umetnikov in prijateljev lutk (UNIMA Slovenija).

Komisija v sestavi Nika Bezeljak, Mojca Kreft in Martina Maurič Lazar je sklenila, da Klemenčičevo nagrado za življenjsko delo prejme lutkovna in likovna ustvarjalka Agata Freyer.

Pengovove listine za vrhunske stvaritve na področju lutkovne umetnosti pa bodo prejeli lutkovna igralka, režiserka, pedagoginja in producentka Irena Rajh, igralec in animator Iztok Lužar ter dramatičarka in dramaturginja Jera Ivanc.

Bienale lutkovnih ustvarjalcev