STA, 10. 6. 2016

Znan program edinburškega festivala Fringe

Organizatorji so objavili program letošnjega festivala uprizoritvenih umetnosti Fringe v Edinburghu. V treh avgustovskih tednih se bo zvrstilo 50.266 izvedb 3269 predstav na 294 prizoriščih. S tem še vedno ostaja največji festival na svetu kljub nekoliko manjšemu številu predstav v primerjavi z lani, ko jih je bilo 3314.
:
:

Foto: Pixabay

Nova vodja festivala Shona McCarthy je po poročanju britanskega BBC obljubila nepredstavljivo širino in raznolikost talentov. Po njenih besedah je Fringe še vedno odprt festival, ki sprejme vsakogar, ki lahko pove zgodbo.

"Fringea preprosto ne bi bilo brez vseh izvajalcev in umetnikov, ki prihajajo in tvegajo, da predstavijo svoja dela v korist vseh nas," je dodala McCarthy.

Nastopili bodo umetniki iz 48 držav. S področja komedije bo festival gostil imena, kot so Rory Bremner, Omid Djalili, David O'Doherty in Shappi Khorsandi. Več gledaliških izvedb bo proslavilo letošnjo 400-letnico smrti Williama Shakespearea. V ponudbi festivala bo tudi 643 brezplačnih dogodkov.

Mestni svetnik Richard Lewis, zadolžen za festivale in dogodke v škotskem glavnem mestu, je poudaril pomembnost Fringea za domačine in podjetja. V finančnem smislu doprinese mestu 142 milijonov funtov, nedavna anketa med meščani pa je pokazala, da jih kar 72 odstotkov meni, da pozitivno prispeva k njihovemu življenju.

Edinburgh, Fringe