STA, 24. 11. 2014

Zmagovalec 27. Čufarjevih dni domače gledališče z Zadnjo tekmo

Na 27. Čufarjevih dnevih je bila po mnenju strokovne žirije najboljša predstava Zadnja tekma po zamisli Gregorja Čušina in domače jeseniške igralske skupine, medtem ko je publiko najbolj prepričala predstava Pridi gola na večerjo Društva Smoteater Majšperk. Nagradi sta pripadli tudi Tamari Avguštin in Mateju Čujoviču z Loškega odra.
:
:

Foto: freeimages

Petkovo sklepno dejanje 27. festivala ljubiteljskih gledališč je s podelitvijo Čufarjevih plaket zmagoslavje prineslo domači igralski skupini Gledališča Toneta Čufarja Jesenice. Kot je v obrazložitvi nagrade zapisala strokovna žirija, ki jo sestavljajo režiser Branko Kraljevič ter igralca Ana Ruter in Gorazd Žilavec, je Zadnja tekma izjemen gledališki dogodek v več pogledih. Žanrsko pa je blizu redko zastopanemu dokumentarnemu gledališču.

"Avtorsko besedilo skupine je socialno občuteno, neposredno in osebno prizadeto. V prepletu osebnih spominov pred nami zaživi vsa bolečina ob izgubi jeseniškega ponosa, slavne hokejske ekipe," ugotavlja žirija in dodaja, da so v Zadnji tekmi igralci ustvarili kolektivno zgodbo Jeseničanov, ki so propad kluba, socialno in gospodarsko krizo s svojo ozaveščenostjo in ponosom presegli, ohranili svojo identiteto in iz pregovorne trme ustvarili novo upanje.

Pri odločitvi za najboljšo moško in žensko vlogo sta medtem strokovno žirijo najbolj prepričala igralca Loškega odra iz Škofje Loke, ki je na festivalu nastopil s komično dramo Simona Graya Igre je konec v režiji Jaše Jamnika.

Tamara Avguštin je v vlogi noseče Marianne žirante s svojo naravno in na videz lahkotno interpretacijo popeljala v pravi svet Grayeve igre. "Njena izrazna moč gledalca neubranljivo prevzame, saj zmore v svoji avtentičnosti združiti navidezno banalnost življenja s silovitostjo usode," ugotavlja žirija.

Matej Čujovič pa v vlogi nezadovoljnega televizijca Benedicta pokaže vrsto igralskih veščin. "Prepričljivo odigra neobvladano gestikulacijo pijanca. Tako sta do nas na pretresljiv način prišla obup in trpkost njegovega življenja," je sklenila žirija.

Nagrada je pripadala tudi najboljši predstavi po izboru publike. Ta je najvišjo oceno, 4,6 prisodila komediji Marca Camolettija Pridi gola na večerjo, ki jo je pod režiserko taktirko Blaža Šalamuna uprizorilo Društvo Smoteater Majšperk.

S podelitvijo nagrad ter večerom Nane in Juša Milčinskega je padel zastor 27. Čufarjevih dni. Ob bogatem spremljevalnem programu se je v tekmovalnem delu festivala slovenskih ljubiteljskih gledališč od 14. novembra zvrstilo šest predstav po izboru Gabra K. Trseglava, ki se je med prijavljenimi 22 predstavami odločil za kakovost in žanrsko pestrost.

Čufarjevi dnevi, Čufarjeva plaketa