STA, 7. 6. 2010

Zlati zmaj Schimmelpfennigu

Roland Schimmelpfennig je dramatik leta 2010 na nemškem govornem območju. Tako se je odločilo troje izmed petih žirantov gledališkega festivala v Mülheimu na Ruru.

 

Nagrado, težko 15.000 evrov, je 42-letnemu Schimmelpfennigu prinesla igra Der goldene Drache (Zlati zmaj).

Zlati zmaj z veliko discipline in ljubeznijo do fabuliranja v prizorih, fino potresenih s kritiko globalizacije, pripoveduje o Kitajcih, bratu in sestri, ki zapustita domovino in prideta iskat srečo v Nemčijo. Tam pa najdeta klavrno smrt. Nimata dokumentov, zato mladenič ne more k zobozdravniku, ko ga boli zob. To ga stane življenja. Sestra postane spolna sužnja, dokler je v opitosti ne umori zafrustriran pijanec.

Prizori, kot da so vzeti iz hude pravljice, so izdelani do največjih potankosti. Izkaže se, da izjemno učinkujejo na odru - dramatik je sam zrežiral krstno uprizoritev. Schimmelpfennig, med tačas največ uprizarjanimi sodobnimi nemškimi dramatiki, se v predstavi, narejeni v dunajskem Burgtheatru, obrača na inteligentno občinstvo, ki zna ceniti, kadar avtor računa na njihovo fantazijo.

Dva žiranta pa sta dala prednost Elfriede Jelinek in njenemu tekstu Die Kontrakte des Kaufmanns. Eine Wirtschaftskomödie (Pogodbe nekega trgovca. Gospodarska kriza) na temo svetovne finančne krize. Avstrijska nobelovka se v drami norčuje iz tega, da se vsi delajo, kot da se krize ne da dojeti.

Nagrado občinstva je dobila Dea Loher za igro Diebe (Tatovi). Izbor so naredili izmed 140 dram, nanovo uprizorjenih na odrih v nemškem jeziku v minulem letu. Sedem izbranih so poslali v Mülheim.

Pri žiriji, ki je izbirala dramatika leta, je ne glede na različna mnenja prevladala enotna ocena, da je bilo, kar se tiče gledaliških iger v nemščini, to dobro leto. Pisci dramskih besedil se vse bolj kritično spopadajo s stvarnostjo in aktualno krizo.

Podobno kot likovna umetnost in film tudi gledališče postaja vse bolj politično občutljivo. Ali, kot je ugotovila ena od članic žirije: "Slabše ko gre svetu, boljše so drame."

Dobitniki prestižne mülheimske nagrade za dramatiko, ki so jo podelili 35. zapored, so bili v minulih letih med drugim Elfriede Jelinek, Heiner Müller in Dea Loher.